Fiyat artışı, markette 'özel marka'ya ilgiyi artırdı

Market raflarında artan fiyatlar ve alım gücünün düşmesiyle tüketici alternatif ürün arayışına girerek, “private label/özel marka” ürünlere yöneldi. Sektör temsilcileri alım gücü nedeniyle tüketicilerin fiyat-fayda dengesini gözettiğini söyledi.

CEMRE NUR KARACA

Üst üste yaşanan fiyat artışları tüketiciyi marketlerde indirimli ya da daha düşük fiyatlı ürünlere yöneltti. Söz konusu gelişme, alışveriş sepetinde private label/market markalı ya da marketlere özel üretilmiş ürünlerin ağırlığının artmasına yol açtı. Tüketici aynı ürünleri daha uygun fiyata alırken marketler de artan talebi karşılamaya çalışıyor.

“Tüketici fiyat-fayda dengesini gözetiyor”

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Galip Aykaç, “Fiyat artışlarının yaşandığı dönemlerde, tüketicinin private label ürünlerden yana tercihlerini kullanmaları son derece doğal bir alışkanlık olarak değerlendirilmelidir. Alım gücünün düştüğü, temel ihtiyaçların karşılanmasının daha önem kazandığı bu dönemlerde, tüketici doğal olarak fiyat – fayda dengesini gözetmekte, alışveriş tercihlerini bu yönde şekillendirmektedir” dedi.

Aykaç, “Dünya genelinde gıda fiyatlarındaki yükseliş ve gıda tedarikinde yaşanan lojistik sorunları düşünüldüğünde özellikle temel gıdada private label ürünlerin tüketici açısından çok önemli olduğunun altı da çizilmelidir” açıklamasında bulundu.

“Hem üretim hem de istihdam açısından ekonomiye katkı”

GPD Galip Aykaç, private label/özel markalı ürünler ile marketlerin hem üretime hem de istihdama katkı sağladığını söyleyerek, “Private label ürünler tüketiciye fiyat avantajı sunarken, tedarik kısmında da birçok işletmeye fırsat doğurmaktadır. Kendi üretimleriyle global ürünler pazarında rekabetçi olamayan birçok üretici firma, private label üretimi sayesinde bantlarını işletebilmekte, hatta kapasitelerini artırarak güç kazanmaktadır. Bu yolla hem üretim hem de istihdam açısından ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır” ifadesini kullandı.

“Talebe yetişmekte zorlanıyoruz”

Private label ürünlere olan talebin arttığını ve talebe yetişmekte zaman zaman zorlandıklarını dile getiren Onur Market Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen ise “Private label olan ürünlere talep bizim için neredeyse yüzde 100’ün üzerinde artmış durumda. Gıda ve diğer ürünlerdeki yüksek maliyetler ve fiyatlar tüketiciyi ürünlerin alternatifine doğru yönlendiriyor. Artan talebe yetişmeye çalışırken de ürün gamımızı genişletiyoruz” şeklinde konuştu.

“En çok gıdaya talep var”

Private label ürünlerin cirolarının yüzde 8’ini oluşturduğunun altını çizen Özen, “Bu oranı yükseltme kararı aldık ciromuzun yüzde 15-16’sını kapsayacak şekilde ürün gamımızı genişletme kararı aldık. Bu ürünlerle diğer markalı ürünler arasında neredeyse yüzde 20 ile 50 oranında fiyat farkı var. Tabii hepsi için geçerli değil üründen ürüne değişebiliyor. Öte yandan private label ürünler arasında en çok gıda ürünlerine talep var” dedi.

Kaynak URL