Geleceği yapay zeka belirleyecek

PwC ve KONDA’nın “Gelecek Trendleri Araştırması” araştırmasına göre, geleceği dijitalleşme ve yapay zeka belirleyecek, nakitsiz ekonomiye geçiş hızlanacak. Bugün ise 10 katılımcıdan dokuzu iklim değişimi ve gelir dağılımındaki eşitsizlikten endişe duyuyor. Araştırmaya göre yarının dünyasında tek bir kariyer yerine proje bazlı işler olacak. Uzaktan çalışmanın getirdiği tükenmişlik hissi yaygınlaşacak.

PwC, Türkiye’deki 40. yılına özel gerçekleştirdiği “Gelecek Trendleri Araştırması” ile yarının dünyasına dair eğilimleri ortaya koydu.

PwC Türkiye’nin KONDA ile birlikte hazırladığı Gelecek Trendleri Araştırması’na göre; Türkiye ve dünyaya dijitalleşme yön verecek ve dünya teknoloji sektörünün öncülüğünde gelişecek. Tüm dünya için gelir dağılımındaki eşitsizlik ve iklim değişikliği endişe duyulan konular olarak ortaya konurken katılımcılara göre Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları çoğalacak ve yaygınlaşacak.

Geleceğin dünyasını daha iyi anlamak amacıyla yapılan araştırmaya, Türkiye’de iş dünyasına yön veren farklı uzmanlık alanları ve sektörlerden üst düzey yönetici, akademisyen ve kanaat önderlerinden oluşan 250 kişi katıldı.

Dünyanın ve Türkiye’nin gelişiminde önemli rol oynayacak faktörler arasında dijitalleşme başı çekiyor. Katılımcılar, dünyanın geleceği için dijitalleşmenin ardından yapay zekâyı önemli görürken, Türkiye için ikinci sıraya girişimciliği koyuyorlar.

Araştırmada öne çıkan gelecekle ilgili eğilim ve beklentilerin bazıları şöyle:

Dünyanın ve Türkiye’nin gelişiminde önemli rol oynayacak faktörler arasında dijitalleşme başı çekiyor. Katılımcılar, dünyanın geleceği için dijitalleşmenin ardından yapay zekâyı önemli görürken, Türkiye için ikinci sıraya girişimciliği koyuyorlar.

Her 10 katılımcıdan 9’u gelecekle ilgili en çok iklim değişimi ve gelir dağılımındaki eşitsizlikten endişe ediyor. Politik belirsizlik (yüzde 84), jeopolitik belirsizlikler (yüzde 77) ve popülizm (yüzde 78) endişeli olunan diğer konular.

Nakitsiz ekonomiye geçiş hızlanacak

Araştırmaya göre; gelecekte üzerinde en çok konuşacağımız konulardan biri nakitsiz ekonomi olacak. Katılımcıların yüzde 77’si “Nakitsiz ekonomiye geçiş hızlanacak” diyor.

Teknoloji sektörü, dünyada değişime öncülük edecek birinci sektör olarak gösterilirken, Türkiye’de ise ilk sırada yüzde 33’lük bir payla enerji sektörü var. Katılımcılar Türkiye’nin enerji, altyapı ve doğal kaynaklar sektörünün öncülüğünde gelişeceğini düşünürken yüzde 42’si Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının çoğalıp yaygınlaşacağını öngörüyor.

Tek bir kariyer yerine proje bazlı işler

Katılımcıların yüzde 80’i uzun ve tekil kariyerlerin sayısının azalacağını, proje bazlı çalışanların artacağını öngörüyor. Katılımcıların yüzde 40’ı, iş yaşamındaki çalışan sirkülasyonunun artması ile proje bazlı işlerin uzun tekil kariyerlerin yerini almasını bekliyor.

Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla birlikte “tükenmişlik hissi” kavramının yaygınlaşacağı ve liderlerin çalışanlarının psikolojik sağlığına destek sunması gerektiği düşünülüyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 90’ı, teknolojinin gelecekte hayatımıza olumlu katkı sağlayacağını düşünüyor. Dijitalleşme ihtiyacı ve yetkinlik dönüşümü ile robotik, nesnelerin interneti ve artırılmış gerçeklik gibi gelişmeler; gelecekte en çok konuşulacak teknolojik kavramlar olarak öne çıkıyor.

İklim değişikliğiyle ilgili karamsar tablo

Katılımcıların yüzde 93’ü iklim değişikliğinin olumsuz yönde ilerleyeceğine, yüzde 70’i ise iklim değişikliğinin şirketlerin para kazanma yöntemlerini etkileyebileceğine inanıyor.

Her iki kişiden biri dünyada cinsiyet eşitliğinin toplumun genel bir talebi haline geleceğini söylerken, bu beklenti Türkiye için sadece yüzde 22’de kalıyor.

Kaynak URL