Hindistan Merkez Bankası ekonomiyi bol likidite ile destekleyecek

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Shakikanta Das, Hindistan’daki enflasyonun ABD’den farklı olduğunu belirterek ekonomik toparlanmayı desteklemek için bol likidite sağlayacaklarını belirti.

Hindistan Merkez Bankası (RBI) Başkanı Shaktikanta Das, yüksek enflasyonun Asya’nın en büyük üçüncü ekonomisi olan ülkesi için çok büyük bir tehdit olmadığını belirterek bankanın ekonomik toparlanmayı desteklemek için yeterince likidite sağlayacağını belirtti.

Das, Pazartesi günü yaptığı açıklamada bankanın büyümeye destek vermeye devam edeceğini ve para politikasında yapılacak erken bir sıkılaşmanın talebe zarar vereceğini kaydetti. Bu açıklama Das’ın geçtiğimiz ay Hindistan’daki enflasyonun doğası gereği ABD’den farklı olduğunu dolayısıyla borçlanma oranlarını yükseltmek için ABD ile koordineli gitmek gibi bir aceleleri olmadığı görüşünde bir değişiklik olmadığına işaret ediyor.

Bununla birlikte Ukrayna’daki savaşın RBI’nın zararsız enflasyon görünümünü tehdit etmesi sonrası Das, bankanın Nisan ayında başlayacak önümüzdeki yıl için yüzde 4,5’luk enflasyon öngörüsünün güncellenmesi gerektiğini kabul etti.

Das, pandemi ve jeopolitik risklerin bankayı yenilikçi olmaya ittiğini belirtirken yaşanan savaştan dolayı ekonominin gördüğü zararın son derece marjinal olduğunu ekledi.

“Enflasyon tedarik kaynaklı ve geçişken”

Yılın ilk iki ayında enflasyon bankanın yüzde 6’lık üst limitine ulaşsa da RBI bu durumun tedarik kaynaklı ve geçişken olduğu görüşünü korumaya devam ediyor. Bununla birlikte önümüzdeki mali yıl için büyüme tahminini yüze 8,9’dan yüzde 7,8’e çekti.

Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı görevinin bilincinde olduğunu vurgulayan Das, tedarik tarafındaki sorunları çözmenin hükümetin işi olduğunu söyledi.

Yaklaşık iki yıldır rekor düşük seviyede faiz oranlarını sabit tutan ve üç senedir uyumlu bir politika izleyen Para Politikası Komitesi’nin altı üyesi önümüzdeki ay toplanarak politikayı gözden geçirecekler.

Das, toplantıya açık fikirli olarak gireceğini belirtse de bunun bir sonraki politika kararına dair bir sinyal ya da yönlendirme olmadığının altını çizdi.

Kaynak URL