Ipsos araştırması: 10 kişiden 9'u KDV indirimlerinin çözüm olmadığını düşünüyor

Ipsos tarafından yapılan araştırmaya katılanlardan her 10 kişiden altısı gelirlerinin düştüğünü söylerken, 10 kişiden dokuzu KDV indirimlerinin marketlerdeki yüksek fiyatlara yeterli bir çözüm olmadığını belirtti. Salgın artık bir sorun olarak görülmezken halkın yüzde 91’i en büyük sorunun ekonomi olduğu görüşünde.

Ipsos tarafından yapılan Antikriz Raporu’nun 102. dönem verilerine göre, katılımcılar hayat pahalılığından ve gelirlerinin düştüğünden yakındı.

Rapora göre, Mart sonunda bazı temel tüketim ürünlerinde yapılan KDV indiriminin markette fiyatlara yansımadığı görüşü hakim. Her 10 kişiden 9’u da yapılan KDV indirimlerinin marketteki yüksek fiyatlara yeterli bir çözüm olmadığı görüşünde.

Temizlik ürünleri, şampuan, tuvalet kağıdı bebek bezi ve hijyenik ped gibi bazı ürünlerdeki KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesinin marketteki fiyatlara yansımadığını düşünenlerin oranı yüzde 81. Bu indirimin fiyatlara yansıdığını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 8. Gerek gıda ürünlerine gerekse de diğer ürünlere yapılan KDV indirimin temel tüketim ürünlerindeki yüksek fiyatlar için yeterli bir çözüm olmadığını düşünenlerin de oranı çok yüksek.

Her 10 kişiden 6’nın geliri azaldı

Bireylerin yüzde 58’i son 12 ay içinde hane gelirlerinin azaldığını söylüyor. Hane gelirinin arttığını söyleyenler toplumun sadece yüzde 10.

Salgın ve ekonomik problemler toplumun ruh halini de etkiliyor. Özellikle ekonomik problemlerin artması ile bireyler daha yorgun ve bıkkın hissediyor. Yorgunluk hissi ilk defa yüzde 60 seviyesinde.

En önemli sorun ekonomi

Toplumun yüzde 91’i ekonominin Türkiye’nin en önemli sorunu olduğu görüşünde. Salgının etkisinin azalması ile birlikte salgın artık önemli bir problem olarak görülmüyor.

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik verilerle ilgili, “Yaklaşık bir yıldır ekonomi ülkemizin en önemli sorunu olarak öne çıkıyordu. Salgının etkisinin son aylarda zayıflaması ile de ekonomi artık diğer tüm sorunları bastırır bir pozisyona geldi. Yükselmeye devam eden enflasyonun sonucunda her on kişiden altısı son bir yılda hanelerinin alım gücünün azaldığını belirtiyor. Devletin aldığı önlemler arasında KDV indirimleri de var. Ancak on vatandaştan sekizi bu indirimlerin etiketlere yansıdığını düşünmüyor. Ve on kişiden dokuzu yüksek fiyatlar ile mücadelede KDV indirimlerinin yeterli olmayacağına inanıyor.

Her on kişiden altısı kendisini yorgun hissediyor, kendimizi hiç bu kadar yorgun hissetmemiştik. Umarım bahar ayları sadece psikolojik bir rahatlama değil aynı zamanda ısınma masraflarının azalması ile bir nebze ekonomik rahatlama da getirir” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak URL