İTO Başkanı Avdagiç'ten enflasyon mesajı

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyon nedeniyle fiyatlama artışlarını abartmanın sadece tüketiciye değil toplumun tüm kesimlerine zarar getireceği uyarısında bulundu. Avdagiç, enflasyonla mücadele için de tarımsal üretimde girdi maliyetlerine sağlanacak desteklerin önemine dikkat çekti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyonda piyasadaki fiyat gelişmeleri kadar, fiyatlara ilişkin beklentilerin de önemli rol oynadığını belirterek, “Paniğe kapılarak ileriye yönelik fiyatlama davranışlarını abartmak, beklenti marjlarını olağanın üzerine taşımak yarar değil, toplumun tüm kesimleri için zarar getirir.” dedi.

Avdagiç, İTO’nun nisan ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, enflasyonla mücadeleye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İTO Başkanı Avdagiç, enflasyona karşı alınan tedbirlerden daha etkili sonuçlar alınabilmesinde, nihai ürün fiyatlarına getirilen vergi indirimleri kadar, kaynakta maliyetleri aşağı çekecek tedbirlerin de önemli olduğuna dikkati çekti.

Özellikle gıda başta olmak üzere temel ihtiyaç maddelerinde girdi maliyetlerini düşürecek desteklerin, enflasyonla mücadeleye ciddi katkı vereceğine işaret eden Avdagiç, “Dolayısıyla tarımsal ürünlerinin üretiminde kullanılan enerji, gübre ve akaryakıt gibi girdilerde sağlanacak ilave destekler, bu dönemde özellikle etkili olacaktır ve enflasyonla mücadeleye büyük katkı verecektir.” ifadesini kullandı.

Avdagiç, imalat aşamasında ödedikleri KDV’leri istisna kapsamına alabilen ihracatçılara, bunun yerine ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yapılması imkânı getirilmesinin önemli bir kolaylık olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Enflasyonla mücadeleye, sadece hükümetlerin görevi olarak bakmıyoruz. Bu mücadelede başarı ancak, tüm toplum kesimlerinin sorumluluğu, dayanışması ve fedakârlığı ile sağlanabilir. Biliyoruz ki, enflasyonda piyasadaki fiyat gelişmeleri kadar, fiyatlara ilişkin beklentiler de önemli rol oynuyor. Paniğe kapılarak ileriye yönelik fiyatlama davranışlarını abartmak, beklenti marjlarını olağanın üzerine taşımak yarar değil, toplumun tüm kesimleri için zarar getirir.”

Kaynak URL