Kiralık konutun da ilanın da fiyat artışı hızlandı

BETAM ve sahibinden.com’un araştırmasına göre, kiralardaki artışlar İstanbul ve Ankara’da yüzde 100’a aşarken, ilan fiyatlarındaki artış da yüzde 84 oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, (BETAM) ile sahibinden.com tarafından hazırlanan “Kiralık Konut Piyasası Görünümü: Mart 2022” notunu yayımladı. Buna göre, Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrakere fiyatındaki yıllık artış oranı şubatta yüzde 84,2 olurken, ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 30 TL’ye yükseldi.

Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 112,3, Ankara’da yüzde 106,7, İzmir’de ise yüzde 74 oldu. Bu gelişmeler sonucunda ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 49 TL’ye, Ankara’da 24 TL’ye, İzmir’de ise 30 liraya çıktı. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde arttı. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullanılan kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranı geçen aya göre ülke genelinde ve İstanbul’da artarken, Ankara’da ve İzmir’de düştü.

Antalya yüzde 122 artışla lider

Şubat ayında yıllık ortalama kira artışı ülke genelinde yüzde 84,2 olurken, büyükşehirlerdeki cari kira artış hızları farklılık gösterdi. En yüksek yıllık kira artışının görüldüğü iller Antalya yüzde 122, İstanbul yüzde 112,3, Ankara yüzde 106,7, Mersin yüzde 98,2 ve Kocaeli yüzde 88,1 olarak ölçüldü. En düşük kira artışının görüldüğü iller ise Denizli yüzde 35,8, Trabzon yüzde 34,5, Van yüzde 33,6, Mardin yüzde 31,6 ve Kahramanmaraş yüzde 20 oldu.

Şubatta TÜFE yıllık artış oranı yüzde 54,4 olarak gerçekleşti. En düşük kira artış oranları hesaplanan beş büyükşehirdeki yıllık kira artış oranının yıllık enflasyon oranından düşük olması dikkat çekti. Dolayısıyla, bu illerdeki konutların ortalama kira getirileri reel anlamda değer kaybettiği gözlendi.

Kaynak URL