Koç'tan cinsiyet eşitliği için söz

Koç Holding toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizliklerle mücadele amacıyla teknoloji ve inovasyon alanında eşitlik seferberliği başlattı. Şirketler hazırladıkları projeler kapsamında beş yılda 500 bin kişiye ulaşmayı hedefliyor.

Koç Holding’in, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’ndaki küresel liderliği doğrultusunda Koç Topluluğu Şirketleri teknoloji ve inovasyon alanında eşitlik seferberliği başlattı.

Aygaz, Arçelik, Ford Otosan, Koçfinans, Tofaş, Tüpraş, TürkTraktör ve Yapı Kredi, Koç Holding’in öncülüğünde, önümüzdeki 5 yıl boyunca teknoloji ve inovasyonda kadın ve kız çocuklarına yönelik fırsat eşitliğinin sağlanması için çalışacağını taahhüt etti. Bu kapsamda Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl ev sahipliğinde Arter’de gerçekleşen basın toplantısında konuşma yapan; Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel, Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Koç Finans Genel Müdürü Yeşim Pınar Kitapçı, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ve Türk Traktör Genel Müdürü Aykut Özüner kararlılık mesajı verdi.

Sözlerine, “Bugün bizleri çok heyecanlandıran tarihi bir gün. Neden derseniz; Koç Topluluğu olarak toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikle mücadele yolculuğumuzda yeni bir dönemi başlatıyoruz” cümlesiyle başlayan Oya Ünlü Kızıl, Koç Holding’in 2013 yılında İş’te Eşitlik Bildirgesi’nin imzalamasının ardından; Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi’nin HeForShe hareketine, BM Kadının Güçlenmesi İlkeleri’nden “Ülkem için Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” projesine kadar bugüne dek ulusal ve küresel düzeyde etki gücü yüksek birçok önemli çalışmanın liderliğini üstlendiğine dikkat çekti.

Hangi şirket ne taahhüt etti?

Projeler kapsamında gençlerin yanı sıra bayi ağını kapsayan ekosistemlerine ve kadın girişimcilere de ulaşacak toplumsal programlar ile beş yılda toplam 500.000 kişiye erişilmesi hedefleniyor.

Ford Otosan: Teknoloji ve inovasyon alanlarında çalışan kadın oranını yüzde 18’den yüzde 30’a yükseltecek.

Tofaş: Teknoloji ve inovasyon alanlarında çalışan kadın oranını yüzde 18’den yüzde 30’a yükseltecek. Taahhütlerine yönetim kademelerini de dâhil eden Tofaş, bu alandaki kadın yönetici oranını da yüzde 13’ten yüzde 20’ye çıkaracak.

TürkTraktör: Kadın oranını yüzde 36’dan yüzde 50’ye; geleceğin teknoloji ve inovasyon profesyonellerini yetiştirmek için staj programlarındaki kız öğrenci oranını ise yüzde 50’ye çıkarmayı taahhüt etti.

Arçelik: Tüm küresel operasyonlarında STEM (fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanında çalışan kadın oranını yüzde 16’dan yüzde 35’e yükseltecek.

Beko: Kadın bayi oranını yüzde 4,8’den yüzde 25’e yükseltecek.

Arçelik: 2026’ya kadar Arçelik ve Beko Yetkili Servisleri’nde çalışan kadın teknisyen oranını yüzde 6,7’den yüzde 14’e çıkaracak.

Tüpraş: Mühendislik, Ar-Ge, İnovasyon, Hizmet Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri bölümlerinde çalışan kadın oranını yüzde 23’ten yüzde 40’a yükseltecek. Genel yeni işe alımda da kadın çalışan oranının yüzde 50 olması için çalışacak.

Yapı Kredi: Teknoloji alanında kadın çalışan oranını 5 yıl içinde yüzde 35’ten yüzde 40’a, kadın yönetici oranını ise yüzde 22’den yüzde 27’ye yükseltme hedefi.

Koçfinans: 2022 yılında da şirket genelinde yüzde 50 olan kadın çalışan oranını koruyacak.

Kaynak URL