Kontrolmatik/Aslanhan: Enerji sektöründe her yıl %5 ek yatırıma ihtiyaç var

Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, enerji depolama yönetmeliği hakkında yaptığı değerlendirmede, “Yönetmelik güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcılarının önünü açacak nitelikte. Türkiye’nin her yıl enerji sektöründe yüzde 5 ek yatırıma ihtiyacı var.” dedi.

HANDE BERKTAN

Enerji sektörünün uzun süredir beklediği enerji depolama yönetmeliği yayınlandı. Yönetmeliğe göre, 10 MW güneş santrali, 20 MW rüzgar santrali başvurularında santralin yanına enerji depolama tesisi kuranlar ön lisans alabilecek.

Bloomberg HT’ye yönetmelik hakkında konuşan Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, “EPDK, geçen yıl enerji depolama tesisi kurma iznini veren hukuksal altyapıyı düzenledi ve bugün de enerji depolama yönetmeliğini hayata geçirerek artan ihtiyaca bağlı güneş ve rüzgar yatırımcısının önünü açtı. Türkiye’de şebekenin kaldırabileceği trafo kapasitesi artık limitlere ulaşmıştı. Dolayısıyla bu yönetmelik zamanında atılan bir adımdır.” dedi.

Türkiye’nin ilk müstakil enerji depolama tesisi lisansını aldıklarını açıklayan Aslanhan, şöyle devam etti:

“250 MW bağlantılı, 1000 MW enerji depolama tesisimiz Trakya’da yer alıyor. Enerji depolama yatırımlarının önünü açan bir teşvik mekanizması oluşturuldu. Yeni yönetmelikte EPDK 10 MW üzeri güneş santrali yapmak isteyenler yanına depolama tesisi kurarak yapabilirler, biz de ön lisansı vereceğiz. Yatırım bitince ön lisans, lisansa dönecek. Yeni yönetmelik eğer depolama tesisi kurarsanız rüzgar ya da güneş santrali kurma ön lisansı veririm der, diğer şartları da yerine getirerek. Diğer şartlar ÇED süreçleri, havalimanlarından onay almak gibi şartlar. Rüzgar yatırımcısının yatırım sınır baremi 20 MW. Güneş santralinin lisans başvurusunda barem 10 MW. Her yıl mevcut kapasitenin üzerine ek yüzde 4, yüzde 5 enerji yatırımın yapılması gerekli. Sanayiden, elektrikli araçlara enerji talebi her geçen yıl artacak.”.

Aslanhan, hisse satışına dair olarak yaptığı açıklamada, “Finansmanı, uzun vadeli finansman ve öz kaynağımızla sağlıyoruz. Hisse satışından elde edilecek gelir ile yatırımlarda öz kaynak eksikliğini kapatacağız. Parasal sıkılaşmayla birlikte finansmana erişim zorlaşıyor. Uzun vadeli projeler için finansmana ihtiyaç var. Şirket olarak 3, 4 projemizi paralel yürütüp, bu şekilde finansman sağlıyoruz.” dedi.

Kaynak URL