MOBİSAD/Turnacı: Vergi ve fiyat artışıyla cep telefonunda klonlama tarihi zirvelere ulaştı

Bloomberg HT yayınına katılan ve Cep telefonlarında matrah artışıyla yurttaş cep telefonuna kolay ulaşacağını belirten Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Mustafa Kemal Turnacı, sektörün bir nebze fese alacağını söyledi.

Cep telefonlarında matrah artışıyla yurttaş cep telefonuna kolay ulaşacağını belirten MOBİSAD Başkanı Turnacı, “Yeni düzenlemeyle pazarın yüzde 60’ı yeniden 5 bin liralık 12 taksit kapsamına dönmüş olacak” diye konuştu.

Bloomberg HT yayınına katılan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Mustafa Kemal Turnacı, cep telefonlarındaki matrah artışı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Vergi ve fiyat artışlarıyla sektörde klonlanan cihaz sayılarında tarihi zirvelerin yaşandığını belirten Turnacı, cep telefonunda yüzde 50’lik en yüksek ÖTV için matrah sınırı bin 500 liradan 3 bin liraya çıkarılınca, nihai fiyatta yüzde 40’lık düşük ÖTV kapsamına giren telefonların payının yüzde 15 artması beklendiğini bilgisini verdi.

Nefes alınacak

Matrah indirimin yurttaşa vergi indirimi olarak yansıyacağına belirten Turnacı, sektörün bir nebze alacağını belirterek, “Cep telefonunda matrah artışıyla pazarın yüzde 60’ı 12 taksit kapsamına girecek. ÖTV dilimlerinde yapılan artışlar yurttaşa bir nevi vergi indirimi olarak yansıyacak. Yurttaşın cep telefonuna ulaşımı kolaylaşacak. 5 bin lira altıda konumlanan cihaz sayısı artacak” diye konuştu.

Artan vergiler ve fiyatlarla birlikte kademeli KDV’nin yeterliliğini yitirdiğini, taksit kısıtları ile sektörde kayıt dışılığın arttığını dile getiren Turnacı, vergi ve fiyat artışıyla cep telefonunda klonlama tarihi zirvelere ulaştığının altını çizdi.

Uygulama ile gerçekçi vergi dilimlerine doğru ilerleneceğini ifade eden Turnacı, legal kanalın nefes alacağını belirtti. Turnacı, daha makul, daha gerçekçi vergi dilimlerine doğru ilerleneceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak URL