Musk Twitter için kalan 21 milyar doları nereden bulacak?

Elon Musk’ın Twitter’ı satın aldığının açıklanması sonrası ortaya çıkan finansman detaylarında anlaşmanın yarısına yakın kısmının nasıl karşılanacağına dair detay verilmemesi soru işaretlerine neden oldu.

Dünyanın en zengin kişisi Elon Musk’ın sosyal medya platformu Twitter’ı 44 milyar dolara satın alması konusunda anlaşılması akıllara yönetim kurulunun kaldıraçlı satın almaya razı olup olmayacağı sorusunu getirdi.

Musk tarafında ise çözülmesi gereken daha büyük bir gizem mevcut. Ünlü milyarder kişisel olarak garanti ettiği 21 milyar dolarlık kısmı nasıl karşılayacak?

50 yaşındaki Musk anlaşmanın 13 milyar dolarlık kısmının sosyal medya tarafından banka aracılığıyla finanse edileceğini ve 12,5 milyar dolarlık kısmın sahip olduğu 170 milyar dolarlık Tesla hisseleriyle karşılanacağını söylese de geri kalan kısmın nasıl finanse edileceği konusunda detay vermedi.

Twitter hisseleri Pazartesi günü 51,70 dolar seviyesinden kapanırken bu rakam Musk’ın hisse başına ödeyeceğini söylediği 54,20 dolar seviyesine oldukça yakın. Bloomberg News’in haberine göre anlaşma milyarderin satın almadan vazgeçmesi durumunda bir ceza ödemesini de içeriyor.

Sonuç olarak Musk’ın anlaşma bedeli olan parayı bulabileceğine dair pek fazla şüphe bulunmasa da Bloomberg’ün tahminlerine göre ünlü milyarderin 3 milyar dolar nakit ve bir miktar likit varlığı olduğu öngörülüyor.

Alternatif seçenekler

Alternatif yollardan birinin Musk’ın kendisi gibi düşünen ve vizyonuna inanarak finansman sağlayacak yatırımcılar bulması olabileceği düşünülüyor. Bu durumda kaynağın bir kısmının yeni ya da şu anda ortaklardan birinden geleceği anlamına geliyor.

Musk bunun izleyebileceği yollardan biri olabileceğinin ipuçlarını daha önce vermişti. Ünlü milyarder ilk satın alma teklifini sunduktan sonra yaptığı bir TED konuşmasında niyetinin kanunun izin verdiği sayıda hissedarla yola devam etmek olduğunu açıklamıştı.

ABD’de özel şirketlerin 2000’den fazla hissedara sahip olmasına izin verilmiyor. Dolayısıyla satın alma sonuçlandığı takdirde Twitter hissedarlarının çoğu hisselerini elinde tutamayacak.

Diğer yandan Musk konuşmasında işin ekonomik kısmının umurunda olmayacağını açıklamasının yatırımcıları korkutabileceği düşünülüyor.

Hisse satışı

Ne var ki milyarder girişimci çok sayıda yatırımcı veya hissedar toplayamasa da Tesla hisseleri sayesinde tek başına devam etmek için yeterli finansal güce sahip. Musk 12,5 milyar dolarlık kredisine karşı rehin sunduğu hisselerinden sonra dahi Pazartesi günü kapanış fiyatı esas alındığında üzerinde rehin bulunmayan 21,6 milyar dolar değerinde Tesla hissesine sahip. Bu miktar vergiler düşüldükten sonra kalan kısmı karşılamak için gereken miktara yakın bir değere sahip olsa da hisse başına ne kadar ödeme alabileceği bu konuda önemli bir etkiye sahip.

Nakit, Kripto para

Musk’ın sahip olduğu düşünülen nakit miktarı halka çık hisselerle ilgili bilgilere ve yapılan haberlere dayanıyor fakat özel varlıklarına dair sahip olunan bilgiler oldukça sınırlı. Eğer Musk’ın yatırım portföyü piyasadan daha iyi bir performans sergilediyse Bloomberg tahminlerinden daha iyi bir performans sergilemiş olabilir ve ihtiyacı olan 21 milyar dolar için ek bir kaynağa gerek olmayabilir.

Musk elinde kripto para olarak Temmuz ayında Bitcoin, Ether ve Dogecoin bulunduğunu açıklamıştı.

Kaynak URL