ORKİMDER: Sessiz ambargo iki ülke ticaretini negatif etkiler

ABD’nin ‘yaptırım mektubu’ Bloomberg HT’ye değerlendiren ORKİMDER (Organik Kimyacılar Derneği), Başkanı Korgün Şengün, Türkiye’nin Rusya’dan ithalatının 20 milyar dolar civarında seyrettiğini belirterek, “Olası bir yavaşlatma veya sınırlandırma gibi girişimlerin Türkiye ihracatını kimya sektöründe yüzde 3-6 civarında etkileyeceğini düşünmek yanlış olmayacaktır” dedi.

ZELİHA SARAÇ

ABD tarafından Türk iş dünyasına verilen yaptırım mektubunun yankıları devam ediyor. Türkiye’nin Rusya’dan ağırlıklı olarak ithal edilen demir çelik, kereste ve organic kimya sektör temsilcileri olası bir sessiz ambargonun ticariti olumsuz etkiliyeceği yorumları geldi.

ABD’nin ‘yaptırım mektubu’ Bloomberg HT’ye değerlendiren ORKİMDER (Organik Kimyacılar Derneği), Başkanı Korgün Şengün, ABD ile Türkiye’nin ticaret hacminin sektör olarak 3 milyar dolar civarında olduğunu, Türkiye’nin Rusya’dan ithalatının 20 milyar dolar civarında seyrettiğini belirterek, “Bu çerçeveden bakıldığında olası bir yavaşlatma veya sınırlandırma gibi girişimlerin Türkiye ihracatını kimya sektörü cephesinde yüzde 3-6 civarında etkileyeceğini düşünmek yanlış olmayacaktır” ifadesini kullandı.

Şengün, şimdilik küçük ses ile,Türkiye tarafına ifade etmeye başladıklarını ve Türk şirketlerine yönelik pasif bir ambargo uygulama ihtimallerinin konuşulduğunu belirtti.

Olası bir ticari yavaşlatma ve sessiz ambargonun iki ülkenin ticaretini negatif etkileyeceğini söyleyen ORKİMDER derneği başkanı, kimya sektörü olarak, Türkiye’nin ABD’ye ihracatının ilk 6 ayda 1 milyar 74 milyon dolar, Türkiye’nin ABD’den ithalatının ilk 6 ay 2 milyar 600 milyon dolar olduğunu ifade etti.

İthalatın yüzde 26’sı Rusya’dan

Türkiye’nin Rusya’dan ithalatının 20 milyar dolar ile yüzde 26 civarında olduğunu belirten Şengün, “Bu çerçeveden bakıldığında olası bir yavaşlatma veya sınırlandırma gibi girişimlerin Türkiye ihracatını kimya sektörü cephesinde yüzde 3-6 civarında etkileyeceğini düşünmek yanlış olmayacaktır’’ ifadesini kullandı.

Gıda sanayisinde bir üretim reçetesinin içine giren 1/1000 oranında kullanılan bir kimya katkısının bulunamaması, tedarik edilemiyor olmasının, o üretimin yapılamamasına sebep olabileceğini söyleyen Şengün, aynısının ilaç sektöründe ve hijyen üretiminde olabileceği gibi bir çok sektör için risk yaratacağını vurguladı.

Kaynak URL