Otomobilde zam getiren üçlü

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı ve Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede zammın üç temel sebebi olduğunu söyledi. Bozkurt ayrıca 2023’te de araç bulunabilirliği sorununun devam edeceğini belirtti.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı ve Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt, sıfır araç fiyatlarına zam yapılmasının ardından Bloomberg HT’ye konuştu.

ODD Başkanı Haydar, yaklaşık olarak iki yıldır pazar büyüklüğünü arzın, yani bulunabilirliğin belirlediğine dikkat çekti.

“2023’te de araç bulunabilirliği sorunu devam edecek”

Otomobil pazarında geçtiğimiz yılın Mayıs ayına gören yüzde 19’luk bir artış olmasına karşın her iki yılın ilk beş ayının kapanış rakamlarına bakınca yüzde 12 geride kalındığını, yani sektörün araç bulmakta daha çok zorlandığını belirten Haydar 2023’te de araç bulunabiliriği sorununun devam edeceğini söyledi. Haydar konuya ilişkin “Pazar büyüklüğünü konuşurken şu anki arzın talebin gerisinde kaldığını hep akılda tutmak lazım. Bu yıl biraz böyle seyredecek gibi gözüküyor. Yaklaşık 3-5 milyon adet gibi bir aracın üretilememesi gibi bir durumu var” açıklamasını yaptı.

Haydar “Bunun arkasında dünya genelindeki çip krizi, hammadde krizi ve lojistikten kaynaklı problemler vardı. Rusya- Ukrayna savaşı da başlayınca sadece otomotiv sektöründe değil, birçok sektörde ürün bulmakta sıkıntılar başladı. Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi, toparlanma süreci yaşanması bizim için çok önemli bir gösterge olur; ama bununla ilgili de bir tarih tahmini yapmak güç gözüküyor. Otomotiv sektörünün global üst düzey yöneticilerinde 2023 senesinin de böyle devam edeceğine dair endişe var” ifadelerini kullandı.

“Zamların 3 temel sebebi var”

Ali Haydar Bozkurt gelen zamlarla ilgili yaptığı değerlendirmede “Bu zammın temelde üç tane sebebi var. Birincisi sebebi her zaman kurdaki haraketliliktir. İkinci sebebi kurdaki hareketliliğe bağlı olarak zam geldiğinde otomobilin baz fiyatının hangi seviyeye çıktığına göre değişmek üzere ÖTV vergi dilimi atlamasıdır. Sadece matrah dilimi atladığında yüzde 16 ile 20 arası bir fiyat artışı söz konusu olabiliyor. Üçüncü sebebi ise girdi maliyetlerindeki artıştan dolayı araçların faturalanmasında da euro bazında artış olması” şeklinde konuştu.

Çip krizinin mevcut krizin küçük bir kısmı olduğunu söyleyen Bozkurt “Ukrayna önemli bir kablo demeti üreticisi ve çiplerde kullanılan neon gazının yaklaşık yüzde 70’ini, Rusya ise nikel ve benzerlerini üretiyor. Bu sorun çözülmeden yakında durumun değişeceğini beklemek bana göre biraz iyi bir niyetli bir tahmin“ diye konuştu.

Dünya genelindeki enflasyona dikkat çeken ODD başkanı “Böyle bir ortamda ben kişisel bir ihtiyacım varsa ve bugün alabilecek imkanım varsa alırım diye düşünüyorum” yorumunda bulundu.

Kaynak URL