Öztürk: BDDK ve Merkez Bankası kararları iş dünyasına uymadı

Virtus Steel Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Öztürk Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede “Merkez Bankası yönetimini, kararını tekrar gözden geçirmeye davet ediyorum. Her sabah yeni bir karara uyanıyoruz. Devlet kurumlarında bir karar verilirken, bu kararın günlük iş hayatına nasıl yansıyacağının hesabı yapılmalı. İş yapmak gerçekten çok zorlaşmaya başladı.” şeklinde konuştu.

Sanayici ve ihracatçılar, devlet kurumlarında iş dünyasından bağımsız olarak alınan kararların iş hayatına uymadığını dile getirdi. Her kurumun kendi penceresinden aldıkları kararın günlük işleyişi zora soktuğunu belirtti.

Bloomberg HT yayınına katılan Virtus Steel Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Öztürk Merkez Bankası tarafından alınan kararların piyasada sert etkilere yol açtığını ifade etti.

Öztürk “Bu seferki olayda Eximbank’a değil de Merkez Bankası’na dönmek durumundayım. Devlet kurumlarında bir karar verilirken, bu kararın günlük iş hayatına nasıl yansıyacağının hesabı yapılmalı. Bu yapılmadığı zaman, bu piyasalarda çok sert etkilere neden oluyor.” dedi.

Öztürk sözlerine şu şekilde devam etti:

“Merkez Bankası yönetimini, kararını tekrar gözden geçirmeye davet ediyorum. İhracat şu anda Türkiye’nin birinci hedefi olmalı. Hepimiz gerçekten canla başla çalışıyoruz; ama şirketlerin de canı var ve şirketler artık yorulmaya başladı. İş yapmak gerçekten zorlaşmaya başladı.

Dünyada da taleple ilgili ciddi bir daralma görülürken, bizim rekabet ettiğimiz piyasalarda şartlar zaten yeterince zor. Biz son derece hızlı, aktif olmamız gereken bir dönemdeyiz. Türkiye’de finansman problemi var; ama Merkez Bankası’nın aldığı karar bu problemi çözmeye yönelik bir karar değil. Tam tersi problemi dehşet hale getiren, yersiz bir karar.

Burada Merkez Bankası’nın Eximbank’a son derece destek olması gereken bir yerde, ihracatçılara finansman erişimine kısıtlama getirdiğiniz zaman burada çok ciddi bir sıkıntı olur.

Haziran’da ihracatta 4 milyar dolara yakın bir düşüş oldu. İş yapmak çok zor, her sabah yeni bir karar alınıyor. Öngörülebilirlik olmadan sürdürülebilirlik olması pek mümkün değil. Bizim hayatımızı her gün biraz daha zorlaştırmanın kimseye bir faydası olduğunu düşünmüyorum.

Türkiye’nin cari açığı lüks tüketimden kaynaklanmıyor. Asıl olarak hammadde girişinden kaynaklanıyor.

BDDK kendi penceresinden bir denklem yapıyor. Her tarafı dolar olan bir sektörde, bize Dövizin yüzde 40’ını TL’ye çevirin diyor. Tamam çevireyim. Sonra yine dolar almam gerekiyor. Bir kere daha zarar ediyorum.

BDDK ‘ben böyle karar verdim’ diyor. Sonra Merkez Bankası, ‘Ben böyle karar verdim’ diyor.

Ama böyle olmaz ki, iş dünyasının bir gerçeği var. Bürokrasi bu tip kararları verirken iş dünyası ile ortaklaşa karar vermeli. İş dünyasına sorması gereken durumlar var. İki kesimin bir araya gelip birlikte çalışıp öyle karar vermeleri gerekir. Yöntem böyle olmamalı.”

“Eximbank en masum taraf”

Güney Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmesinde “Şu an lojistik, hammadde problemlerinden daha önemli olan finansman sıkıntımız. Eximbank en masum olan taraf. TCMB’nin kaynağı reeskont tarafından açması gerekli. Bayramdan sonra acil çözümler bulamazsak çok büyük sıkıntı olabilir.” şeklinde konuştu.

Kaynak URL