Pekin Büyükelçisi Önen: Çin'e ihracatta e-ticaret dönemini başlattık

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Emin Önen, “Çin’e ihracatta e-ticaret dönemini başlattık. Türkiye’deki PTT’nin bir iştiraki olan PTTeM (PTT e-Mağaza) ile Çinli e-ticaret şirketi JD’yi (Jing Dong), Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda bir araya getirdik. Çin’in en büyük e-ticaret platformlarından JD.com üzerinde bir Türkiye e-mağazası açıldı” diye konuştu.

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, Çin-Türkiye arasındaki ticaret potansiyelini canlandırmak üzere çevrim içi ticareti geliştirmek için adımlar attıklarını bildirdi.

Büyükelçi Önen, PTT’nin iştiraki PTTeM (PTT e-Mağaza) ile Çinli e-ticaret şirketi JD (Jing Dong) iş birliğinde Çin’de Türkiye e-ticaret mağazası açılması vesilesiyle AA’ya değerlendirmede bulundu.

Çin’in 2,1 trilyon dolar değerindeki e-ticaret pazarıyla küresel e-ticaret hacminin yaklaşık yüzde 55’ini oluşturduğunu belirten Önen, Türk şirketlerinin ürünleriyle burada bulunmasının önemini vurgulayarak, “Çin’e ihracatta e-ticaret dönemini başlattık.” dedi.

Önen, Türkiye ile Çin arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıl dönümü olan 2021’de iki ülke arasındaki ticarette salgına rağmen önemli gelişme görüldüğüne dikkat çekerek, “Çin, ülkemizin Asya’daki en büyük, dünyada da ikinci büyük ticari ortağı haline geldi. İkili ticaret hacmimiz 2021’de rekor kırarak 36 milyar dolara ulaştı. Çin’e ihracatımız ise 2020’ye kıyasla yüzde 28 artışla 3,7 milyar dolara ulaştı. Çin’in Türkiye’ye doğrudan yatırımları 2021 itibarıyla 5 milyar dolar seviyesinde. Bunun yüzde 70’inin son 4 yılda gerçekleştirildiğini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Çin arasındaki ticarette Türkiye aleyhine bir dengesizlik olduğuna işaret eden Önen, ihracatta yüksek katma değerli ürünlere yer vererek ikili ticareti daha sürdürülebilir, dengeli hale getirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Önen, ayrıca Türkiye’ye doğrudan yatırımları teşvik etmeyi ve arttırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Önen, ihracatı arttırmak ve çeşitlendirmek üzere çalışmalar yürüttüklerini, bunun için ilkin tarım ve gıda ürünleri ihracatına odaklandıkları, kirazdan fıstığa, su ürünlerinden süt ve süt ürünleri ile kanatlı hayvanlara kadar birçok üründe Türk ihracatçılarının önünü açan izinlerini aldıklarını ve bu sayede söz konusu kalemdeki ihracatın 360 milyon dolarlık hacme ulaştığını ifade etti.

Çin’in 2021 yılında ithalatının 2,7 trilyon dolar olduğunu, dünyadan büyük miktarda mal aldığını anımsatan Önen, “Türkiye’nin ihracatta rekorlar kırdığı bir dönemden geçiyoruz. Ama Çin’e olan ihracatımıza baktığımızda, onların ithalatında bindelik dilimlerde olduğumuzu görüyoruz. Bu Çin’in gerçekleriyle örtüşmüyor. İki ülke arasında büyük bir potansiyel var ama halen bu potansiyelin çok altındayız.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak URL