Scholz: Ticari çeşitlilik Çin ile bağların kopması anlamına gelmiyor

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ülkesinin tek taraflı bağımlıklarını azaltarak daha güçlü tedarik zincirleri oluşturmak amacıyla ticari bağları çeşitlendirme çalışmalarının Çin ile ilişkilerin kopması anlamına gelmeyeceğini belirtti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hükümetinin Asya’daki ticari bağları çeşitlendirmeye yönelik yeni hamlesinin Çin ile ilişkilerin kopmasına yol açmaması gerektiğini söyledi.

Scholz, Pazartesi günü Singapur’da düzenlenen bir iş konferansında yaptığı açıklamada, hammaddeler ve kritik teknolojiler gibi alanlarda “riskli, tek taraflı bağımlılıkların” azaltılmasının, hükümetinin hazırladığı yenilenmiş ulusal güvenlik stratejisinde “önemli bir rol oynayacağını” söyledi.

Scholz, “Konuyla ilgili görüşümüz açık: Daha dayanıklı tedarik zincirlerine ulaşmanın en iyi yolu, ticari ilişkilerimizi çeşitlendirmek. Ancak çeşitlendirme, tamamen bağımızı koparmamız gerektiği anlamına gelmez. Bu fark, yakın ülkelerle ticaret yapma, küreselleşmeden uzaklaşma ve kendi kendine yeterlilik gibi kavramların değer kazandığı bir zamanda önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

Almanya’daki koalisyon hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bir ülkeye aşırı bağımlılığın tehlikelerine dikkat çekmesinin ardından Avrupa’nın en büyük ekonomisi için alternatif pazarlar geliştirme çabalarını hızlandırıyor.

Scholz ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Başbakan’ın G-20 zirvesi için Endonezya’ya gitmesinden önce Vietnam ve Singapur’a ayrı kurumsal delegasyonlar götürmüştü.

Kaynak URL