Şişecam'da yeni fırın yatırımı planı

Şişecam, yaklaşık 3,4 milyar lira yatırım bedeli ile buzlu cam fırını ve enerji camı işleme kapasiteli yeni hat yatırımı planladığını duyurdu.

Şişecam, Mersin’in Tarsus ilçesinde yeni buzlu cam fırını ve enerji camı işleme kapasiteli yeni hat yatırımı planlandığını açıkladı.

Şirketten KAP’a yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 3,4 milyar liralık (185 milyon euro) yatırımla yılda 180 bin ton üretim kapasiteli buzlu cam fırını ile yılda 20 milyon metrekare işleme kapasiteli enerji camı hattının 2024 yılında devreye alınması hedefleniyor.

Açıklamada, bu yatırımla Şişecam’ın Türkiye’de kurulu buzlu cam üretim kapasitesinin 260 bin ton/yıla yükselmesi beklendiği bilgisi verildi.

180’in üzerinde ek istihdam

​​​​​​​Bu yatırımın Şişecam’ın sürdürülebilirlik odaklı katma değerli ürün üretme stratejisine ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağına inandıklarını dile getiren Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Söz konusu yatırım tam kapasiteye ulaştığında yıllık 120 milyon avro satış gelirine ulaşacak, satış hacminin yaklaşık yüzde 30’unu ihraç pazarlara yönlendirecek ve 180’in üzerinde ek istihdam yaratacak” değerlendirmesinde bulundu.

İklim krizinin de etkisiyle tüketicilerde ve ülke yönetimlerinde oluşan karbon salınımına yönelik farkındalığın, doğaya en çok karbon salınımına yol açan sektörlerden biri olan enerji sektöründe yenilenebilir kaynaklara dönüşümü en öncelikli konu haline getirdiğini ifade eden Kırman, şunları kaydetti:

“Güneş enerjisi elektrik üretimi için en uygulanabilir çözüm olarak öne çıkıyor. Türkiye’de 2018 yılında 8 milyon metrekare olan enerji camları pazar talebinin yaklaşık 3 kat artarak 2022 yılında 23 milyon metrekare seviyesine çıkması bekleniyor. Biz de sektörde ortaya çıkan bu fırsatı Türkiye için bir değere dönüştürmek istedik. Mevcut durumda pazardaki talebin yüzde 64’ü ithalat ile karşılanırken geri kalan yüzde 36’lık kısım ise Türkiye’deki tek yerel üretici olarak Şişecam tarafından karşılanıyor. Yeni fırın ve işleme hattı yatırımımız sayesinde artan talebe karşılık vermenin yanı sıra, sektördeki ithalat oranını azaltmayı ve ihracat fırsatlarını değerlendirmeyi hedefliyoruz.”

Kaynak URL