Suudilerden çevre ülkelere 24 milyar dolarlık yatırım

Suudi Arabistan’ın varlık fonu, çevresindeki ekonomileri kalkındırmak amacıyla Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine 24 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.

Suudi Arabistan çevre ülkelere 24 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.

Suudi Arabistan’ın varlık fonu olan Kamu Varlık Fonu’nun yatırım yapmayı planladığı ülkelerin Bahreyn, Umman, Ürdün, Irak ve Sudan olduğu bildirilirken, henüz Türkiye’ye yatırım planı bulunmuyor.

Yatırım yapılması planlanan sektörlerin ise altyapı, sağlık, emlak ve telekomünikasyon olduğu belirtiliyor. Fon Mısır’a yapacağı yatırımları yönetmek üzere Ağustos ayında Saudi Egyptian Investment Co.’yu kurmuştu.

Kamu Varlık Fonu’nun başkanı olan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, bir ay önce resmi olarak başbakan olmasının ardından, Suudi Arabistan’ın milyarlarca dolarlık bütçe fazlasının kontrolünü de elinde tutuyor.

Suudi Arabistan ekonomisinin pandemi ve düşen petrol fiyatları nedeniyle gerilemesinin ardından, Kamu Varlık Fonu, ülkenin ekonomisinin tekrar yükselişe geçmesi için büyük önem taşıyor. 2015 yılından beri, fonun yönettiği varlıkların değeri 150 milyar dolardan 620 milyar dolara yükseldi.

Fon’un açıklamasının ardından, Bahreyn, Ürdün ve Umman devlet tahvilleri artış gösterdi.

Kaynak URL