Walmart, ABD genelinde GM Cruise’la otonom teslimatı yaygınlaştırıyor

General Motors’un sürücüsüz otomobil şirketi Cruise, Amerikan perakende mağazalar zinciri Walmart’a Arizona’da sunduğu, otonom teslimat ağını genişletip, bu yıl ABD genelinde hızla büyümeyi planladıklarını açıkladı.

HANDE BERKTAN

Cruise, Walmart’a Arizona’da sunduğu, otonom teslimat ağını genişletip, bu yıl ABD genelinde hızla büyümeyi planladıklarını duyurdu. Cruise, aynı zamanda California’da da ticari bir robotaksi hizmetini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Kovid-19 pandemisi nedeniyle kapalı kaldığı dönem olumsuz etkilenen perakende sektörü, otonom teslimat hizmet operasyonlarını genişletmeyi sürdürüyor. Dolayısıyla otonom teslimat gerçekleştiren şirketler de yeni oluşan bu pazardan pay almak için adeta yatırım yarışına girdi.

General Motors’un yan kuruluşu olan otonom araç şirketi Cruise’un Devlet İşlerinden Sorumlu Üst Düzey Yöneticisi Carter Stern’in, Arizona Senatosu Ulaştırma Komitesi toplantısında yaptığı açıklamada, Cruise’un başta Arizona olmak üzere ABD genelinde Walmart ile sahip olduğu kendi kendini süren teslimat pilotu operasyonlarını genişletmeyi planladıklarını açıkladı. 2022 hedefi olarak sekiz Walmart mağazasına hizmet vereceklerini söyleyen Stern, Arizona’da yüksek büyüme oranı beklediklerini belirtti.

Cruise, Walmart ile mevcutta sınırlı bir pilot programın parçası olarak Arizona’da küçük bir elektrikli otonom Chevy Bolt filosuna sahip. Otonom araçların hepsinde direksiyon başında insan güvenliği operatörleri bulunur. Cruise, şirketin küresel filosunu izleyen ekibi de içeren Arizona’da 100’den fazla kişiye istihdam sağlıyor.

Cruise, bu ay başında sürücüsüz robotaksi hizmetini San Francisco’da halka açtı. Şimdilik bu yolculuklar ücretsiz ve Cruise’un web sitesi aracılığıyla halka açık bir bekleme listesi oluşturulmuş. Şirket daha önce, bekleme listesine katılan halkın hizmeti kullanmadan önce bir gizlilik sözleşmesi imzalaması gerekmeyeceğini söylemişti.

Cruise’un araçlarının tamamının yüzde yüz elektrikli olması da Walmart’ın karbon ayak izi sorununu ortadan kaldırıyor. Yetkililere göre bu sistem, kullanıcılara zamandan ve paradan da tasarruf ettirecek. Perakende devi Walmart daha önce Houston’da sipariş teslimatları için Nuro ile ortaklık kurmuş, Ford ve Argo AI ile birlikte otonom araç teslimat hizmetini başlattığını duyurmuştu.

Kaynak URL