Washington'nun gündeminde bu hafta neler var?   

ABD’de gözler bu hafta enflasyon verileri, petrol fiyat artışları ve Hazine Bakanı Yellen’in Kongre konuşmasında olacak.

ALİ ÇINAR- CİNER MEDYA GRUBU ABD TEMSİLCİSİ

ABD Başkanı Joe Biden 8-10 Haziran arasında, Kaliforniya’da gerçekleşecek 9. Amerika Zirvesine katılacak. Küba, Venezuela ve Nikaragua ülkeleri dışında tüm Amerika kıtasındaki ülke liderlerin katılacağı zirvenin bu seneki teması “Sürdürülebilir, dayanıklı ve adil bir gelecek inşa etmek” olduğu açıklandı. 6-10 Haziran’da yapılacak zirvede ekonomik refah, iklim değişikliği, göç krizi ve Kovid-19 salgını dahil olmak üzere küresel sorunlar liderler tarafından ele alınacak. Başkan Biden ayrıca, 10 Haziran’da Los Angeles limanında konuşma yaparak, tedarik zincirinde atacağı yeni adımları paylaşması bekleniyor.

Hazine Bakanı Yellen, Kongre’de konuşacak

Amerikan Hazine Bakanı Janet Yellen bu hafta , Biden Yönetimi’nin 2023 bütçesi , ABD ekonomisi ve enflasyon konuları hakkında iki farklı komitede konuşma yapacak. 7 Haziran Salı günü Senato Finansmanı ve 8 Haziran Çarşamba günü ise Temsilciler Meclisi “House Way&Means” komitesinde konuşacak. Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin Bakan Yellen’nin geçen hafta enflasyonun seyri konusunda “yanıldım” açıklaması nedeni ile birçok soru sormaya hazırlandığı bildirildi.

Petrol fiyat artışları en çok konuşulan konu

ABD geçen Haziran ayında 1 galonu 3,04 olan benzin bu ay 1 galonu 4,84 dolara çıkmış durumda. Başkan Biden’ın iki kere petrol rezervlerinin kullanmasına izin vermesine rağmen, benzin fiyat artışlarının bu hafta da devam etmesi bekleniyor. Başkan Biden’ın olası Suudi Arabistan gezisi Temmuz ayına kaldığı belirtilirken ABD’de İran ve Venezuela’dan petrol alımı konusunda tartışmalar tekrar gündeme gelmiş durumda.

9 Haziran’da ABD Çalışma Bakanlığı haftalık istihdam rakamlarını açıklayacak. Aynı şekilde, tüketici fiyat endeksinin de 10 Haziran Cuma günü açıklanması bekleniyor.

Biden yönetiminden enflasyon açıklamaları

Ticaret Bakanı Gina Raimondo, enflasyonun bir problem olduğunu kabul etti, yakın zamanda gittiği Fransa’da 1 galonun benzinin 10 dolar olduğunun altını çizerek, global bir kriz olduğunu dile getirdi.

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Gene Sperling de “OECD’den bir rapor aldık. 38 büyük ülke için ortalama enflasyon yüzde 9,2.” diyerek, enflasyon içi “küresel bir fenomen” tanımlamasını yaptı.

Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, “Yönetimimiz için Fed’in kendi işini yapmasına izin vermek çok önemli” diyerek, Biden’ın önceliğinin enflasyonla mücadele olduğunun altını çizdi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre de Cumhuriyetçi Kongre üyelerini eleştirerek, “Birçok Cumhuriyetçi, Biden’ın Rus petrol ithalatını kesme kararını alkışladı ve şimdi arkalarını dönüp yüksek gaz fiyatları için Biden’ı suçluyor. Politika budur. Ama bu ekonomi değil.” ifadlerini kullandı.

Kaynak URL