Yaptırımlardan etkilenen Alman şirketlere destek paketi

Almanya hükümeti, savaş nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan etkilenen Alman şirketleri için bir yardım programı başlatmayı planlıyor. Destek paketi, Kovid-19 salgını sırasında uygulanan programla benzer özellikler taşıyacak.

CEM COŞKUN/BERLİN

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rusya’ya yönelik yaptırımların Alman şirketleri üzerinde de çeşitli etkiler yaratmasını bekliyor.

Bu nedenle de ekonomiyi destekleme amaçlı bir kredi programının hayata geçirilmesini istiyor.

Henüz plan aşamasında olan programın, Kovid salgını sırasında uygulanan destek paketiyle benzer özellikler taşıması bekleniyor. Devlet kalkınma bankası KfW aracılığıyla yürütülecek programda, yaptırımlardan zarar gören şirketlerin daha iyi faiz koşullarından yararlanabilmesi ve yeni iş alanları yaratabilmesi için imkan sağlanması planlanıyor.

Planın henüz hükümet tarafında kesinleşmediğini belirten Habeck, savaşın Alman şirketlerine dönük ekonomik sonuçlarının “açıkça öngörülebilir olduğunu ve daha şimdiden kısmen de olsa hissedilmeye başladığını” söyledi.

Ekonomi Bakanı Habeck, Almanya ve ABD’deki şirketlerle yaptığı görüşmelerde, tüm şirketlerin önemli bir yük olmasına rağmen yaptırımları “tamamen desteklediklerini” öğrendiğini ve bunun çok güçlü bir dayanışma işareti olduğunu ifade etti.

Enerji ithalatına ambargo yok

Bununla birlikte Almanya, Rusya’dan petrol, gaz veya kömür ithalatının yasaklanmasına yönelik taleplere sıcak bakmıyor. Bu tür bir ambargonun Almanya’da toplumsal barışı zedeleyebilecek sonuçlar doğurmasından çekiniliyor.

Enerji fiyatlarında daha yüksek seviyelere hazırlıklı olunması gerektiğini belirten Ekonomi Bakanı Habeck, hem sanayiye hem de hane halklarına yönelik daha fazla devlet sübvansiyonu için çalıştıklarını vurguladı.

Almanya mevcut durumda doğal gaz ithalatının yüzde 55’ini, petrol ithalatının yüzde 35’ini, kömür ithalatının ise yüzde 50’sini Rusya’dan gerçekleştiriyor.

Kaynak URL