Barış Manço'nun duvar resmi yıllarca yaşadığı Belçika'da anısını yaşatacak

Brüksel

Liege kentinin bağlı olduğu Valonya-Brüksel Federasyonu (Fransız Toplumu Hükümeti) ile Liege Belediyesinin girişimleriyle, kentteki bir binanın cephesine Ressam Giuseppe Barillaro‘nun elinde gitarıyla çizdiği Barış Manço resminin açılışı yapıldı.

Açılışa Fransız Toplumu Hükümeti Başkan Yardımcısı Frederic Daerden, Liege Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Aydoğmuş, Türkiye‘nin Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz’in yanı sıra, Manço’nun aile üyeleri ve çok sayıda seveni katıldı.

Merhum sanatçının kızkardeşi İnci Manço, AA muhabirine, “Çok Gururluyum. Ama buruk bir gurur. Keşke Barış da olsaydı.” dedi.

Gözyaşlarına hakim olmakta zorlanan Manço, “Görüyorum ki Barış hala yaşıyor. Hala çalışmaya devam ediyor. Okullarda çocuklar hala onun şarkılarını söylüyor.” diye konuştu.

İnci Manço, Belçika’da böyle bir girişimin olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Barış, burada yaşarken ara ara geliyordum. Çocukları elimde doğdu. 20 senedir gelmemişim. Ailemizin yarısı burada.” ifadelerini kullandı.

“Buradan geçen herkes Türk’ü, Barış’ı, şarkılarını tanıyacak”

Barış Manço’nun eşi Lale Manço da “Çok heyecan verici bir şey olduğunu düşünüyorum. Türk bir sanatçı için belki de ilk defa böyle bir şey yapılıyor. Biz Barış adına gururluyuz. Böylece ölümsüzleşiyor. Buradan geçen herkes Türk’ü, Barış’ı, şarkılarını tanıyacak.” diye konuştu.

Lale Manço, Türkiye’de de benzer eserlerin yapılmasının sevindirici olacağını belirterek, “Türkiye’de de ismi birçok yere verildi. Ölümünden bu yana onun adının geçmediği hiçbir il yoktur. Ama böyle anıtsal şeylerin olmasının da çok güzel olacağını düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.

“Liege, bizim şehrimiz. Barış Manço burada yaşadı.” diyen Lale Manço, şöyle devam etti:

“Barış, üniversiteyi burada bitirdikten sonra ilk grubunu burada kuruyor, müzik hayatına burada devam ediyor. Okulu bitirip Türkiye’ye 1962’de döndükten sonra ilk kurduğu grup İngiliz- Belçikalı karma bir grup. Türkiye’ye konserlere gidiyor. Hayatının çok büyük bir parçası da Belçika’da geçiyor. Biz de burayı ikinci memleket edindik. Evimiz oldu burada. Çocuklarım Doğukan, Batıkan burada doğdu. Burası Barış’a fahri hemşehrilik ödülü verdi. Belçika Kraliyeti en önemli ödüllerinden Belçika Krallığı 2. Leopold Şövalyesi Nişanı verdi. Çünkü Barış, onların da sanatçısı.”

“Belçika’nın sahip çıkması çok güzel”

Manço’nun oğullarından Batıkan da babası adına Liege’de bir anıt yapma fikrinin yıllar öncesine dayandığını, Türkiye-Belçika İş Gücü Anlaşması’nın 60. Yılı vesilesiyle şimdi yapıldığını söyledi.

“İlk duyduğumuzda çok farklı bir duygu yaşadık. Aradan 25 yıl geçti.” diyen Batıkan Manço, babasının adının Türkiye’de pek çok farklı şehirde yaşatıldığını ancak Belçika’da böyle bir girişim olmasının ayrıca heyecan verici olduğunu dile getirdi.

Batıkan Manço, “Tarif etmesi zor. Burada geçmişimiz de var. Birçok parçanın birleştiği bir girişim oldu.” dedi.

Doğukan Manço da “Bu sene her ne kadar 60. yıl olsa da Barış Manço buraya bundan da önce gelmişti. Sadece Türkiye-Belçika arası değil, dünya ile bir kültür köprüsü oluşturduğu için bunun aslında onun adına çok daha önceden yapılmış olması gerekirdi.” diye konuştu.

Babasının hem Türkiye hem de dünya için bir değer ve örnek olduğunu vurgulayan Doğukan Manço, “İnsanlığı temsil eden, barışı temsil bir kimse olduğu için bunun yapılması gerekiyordu. Daha nicelerinin yapılması gerekiyor bana sorarsanız. Ama bu bile hele ki; Belçika gibi küçük bir ülkede muaazzam bir girişim.” ifadelerini kullandı.

Doğukan Manço, “Belçika’nın sahip çıkması çok güzel. Başka ülkeler için de güzel bir örnek.” değerlendirmesini yaptı.

“Buluşma noktası olacak”

Başkonsolos Deniz, Manço’yu bu kadar büyük bir kalabalıkla ve değerli bir sanat eseriyle anmanın büyük bir gurur vesilesi olduğunu belirterek, “Bundan 60 yıl önce Barış Manço ile buraya gelen vatandaşlar çocukları, torunlarıyla birlikte Belçika Türk toplumunu oluşturdular.” dedi.

Bundan sonra duvar resminin bulunduğu noktanın Belçika Türk toplumu ve tüm sevenlerinin buluşma noktası olacağını ifade eden Deniz, emeği geçen sanatçı ve yetkililere teşekkür etti.

Kaynak URL