AB, enerji krizi için bir kez daha toplanacak

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri enerji bakanları, tırmanan doğalgaz ve elektrik fiyatlarını düşürmeye yönelik bu hafta açıklanacak ve blok genelinde uygulanacak önlemleri 30 Eylül’de düzenleyecekleri zirvede onaylamayı hedefliyor.

Avrupa Komisyonu, bir süredir enflasyonun tırmanmasına sebep olan, sanayi üretimi için tehdit olan, faturalarını rekor seviyelere yükselten hane halklarını enerji maliyetlerinden koruyacak bir teklif üzerinde çalışıyor.

Çek Cumhuriyeti Sanayi Bakanı Jozef Sikela, enerji krizinin çözümlerine dair fikir ayrılıklarını ortadan kaldırmak ve enerji bakanlarına AB tekliflerini onaylama olanağı tanımak için olağanüstü zirve toplanacağını belirtti.

Sikela, bugün yaptığı Twitter paylaşımında “30 Eylül’de geçen hafta başladığımız işi bitireceğiz” diyerek bakanların geçen hafta gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıdan bahsetti ve devam etti: “Komisyonun yüksek enerji fiyatlarıyla mücadele etmeye yönelik sunduğu teklifleri değerlendirmek için bir olağanüstü Enerji Konseyi toplantısı daha topladım.”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in yarınki konuşmasında teklifin detaylarını açıklaması beklenirken, AB ülkeleri önümüzdeki iki hafta boyunca teklifleri yasalaştırmak için müzakere edecekler.

AB diplomatlarının verdiği bilgiye göre, doğalgaz dışında yöntemlerle elektrik üreten santrallere tavan gelir uygulaması ve elektrik talebini azaltacak planlar üye ülkelerden geniş destek buldu.

Buna karşın üye ülkeler, doğalgazda tavan fiyat uygulaması konusunda fikir ayrılığına düştü ve tavan fiyat sistemi Avrupa Komisyonu’nun teklif taslağında yer almadı.

Kaynak URL