Altında yavaşlayan enflasyon etkisi

Altın, doların zayıflamaya devam etmesi ve ABD’de Ağustos enflasyonun art arda ikinci ayda da gerileyeceğine dair beklentilerin artmasıyla bu ayın zirvesine yaklaştı.

Altın, ABD’de enflasyonun zirve yapmış olabileceğine dair artan beklentiler ve doların geri çekilmesinin sürmesiyle bu ayın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

Spot altın, Pazartesi günü 1735,14 dolar seviyesini gördükten sonra günü yüzde 0,5 yükselişle kapattı. Bu, 30 Ağustos tarihinden beri görülen en yüksek seviye oldu. Gümüş ise seans içinde yüzde 5’lik bir yükseliş gerçekleştirerek Şubat 2021’den bu yana en büyük günlük kazancını elde etti.

Piyasaların beklentisi ABD’de enflasyonun yüzde 8,1’e gerilemesi yönünde.

Gerçekleşmesi durumunda bu Haziran’da yüzde 9,1 gelen enflasyon için art arda ikinci ayda da düşüş yaşanması anlamına gelecek. New York Fed tarafından Pazartesi günü yayımlanan bir ankete göre tüketiciler de enflasyonun düşmesini bekliyor.

Fed yetkilileri önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda 75 baz puanlık faiz artışının muhtemel olduğuna işaret etseler de beklentiler Fed üzerindeki büyük boyutlu faiz artışları yapması yönündeki baskıyı hafifletmesine işaret ediyor.

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri de Ekim ayında faizleri aynı büyüklükte artırmaya hazır olduğunu belirtirken Bloomberg Economi Şubat ayına kadar iki parçalı 75 baz puanlık artış yapılmasını öngörüyor.

Kaynak URL