Küresel piyasalarda Putin etkisi

Küresel piyasalar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna görüşmelerinde pozitif değişimler olduğunu belirtmesinden destek buldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna görüşmelerinde belirli pozitif değişimler olduğunu belirtti.

ABD vadeli endeks kontratları bu gelişmeyle yükseldi. Nasdaq ve S&P 500 vadeli endeksleri yüzde 1’den fazla yükseldi. Altın ve hazine tahvilleri düşerken dolar yükselişinin bir kısmını geri verdi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 2 baz puan artarak yüzde 2.01’e yükseldi. Almanya’da 10 yıllık tahvil faizi yüzde 0.3’e yükseldi.

Ham petrol fiyatları yükselişe geçti ancak yine de haftayı düşüşle tamamlamaya hazırlandı. Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 1 artarak 107.12 dolar oldu. Altın ise yüzde 1.6 düşüşle 1,968.50 dolarda seyretti. Küresel ETF altın pozisyonları bu hafta 45 tondan fazla artış kaydetti ve bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Avrupa’da Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 1.9 yükselirken Euro yüzde 0.2 arttı. Sterlin de dolar karşısında yükseldi. Bugün açıklanan veriye göre İngiltere ekonomisi Ocak ayında tahminlerin üzerinde büyüdü.

ABD’de SEC’nin bu hafta belli denetim yükümlülüklerini yerine getirmeyen 5 Çinli teknoloji şirketinin kottan çıkarılabileceğini açıklaması sonrası bugün Hong Kong Hang Seng Teknoloji Endeksi yüzde 6’nın üzerinde düşüş kaydetti.

ABD’de enflasyonun 40 yılın zirvesine çıkması, Avrupa Merkez Bankası’nın varlık alım azaltımını hızlandırma kararı alması ve Ukrayna’dan olumsuz haberler gelmeye devam etmesi ile ABD ve Avrupa endeksleri perşembe gününü düşüşle tamamlamıştı.

Kaynak URL