Petrolde Fed-Çin ikilemi

Petrol piyasalarında fiyatlamaları Fed cephesinden gelen sinyaller ve Çin’in talep görünümü belirlemeye devam ediyor.

Petrol, yatırımcıların sert Kovid politikasının sona ermesinin ardından Çin’de gelen talebin arttığına dair işaretlere karşın Fed’in daha fazla parasal sıkılaştırma olasılığını değerlendirmesiyle düştü.

Brent petrol pazartesi günü yüzde 1,3 artışla kapattıktan sonra varil başına 83 dolara düştü.

Yatırımcılar, Çin’in yeniden açılmasının emtia alımını artıracağını hesaba katarken, Fed’in daha fazla faiz artırımının talebi azaltacağı endişelerini değerlendiriyor.

Petrol piyasalarında dalgalı seyir 2023’ün başından bu yana vadeli işlemlerin varil başına yaklaşık 11 dolar aralığında sıçramasına neden oldu. Kimi piyasa aktörleri hâlâ Brent petrolün Çin’in talebiyle tekrar 100 doların üzerine çıkmasını bekliyor.

Goldman Sachs Group Inc., bu yıl emtialar için olumlu görünümünü bir kez daha yinelerken, petrol yatırımcıları Çin’in sürdürülebilir toparlanmasına dair daha net işaretler aramaya devam ediyor. Geçen ay Rusya’nın Asya ülkesine yaptığı sevkiyat, Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana en yüksek seviyedeydi.

Yatırımcıların izlediği bir sonraki önemli olay, Fed’in Çarşamba günü açıklanacak olan son toplantısının tutanakları. Tutanaklar ve Cuma günkü kişisel harcama verileri, para politikası tartışmasını şekillendirmeye yardımcı olacak.

IG Asia Pte Ltd Piyasa Stratejisti Yeap Jun Rong, “Yaklaşan Fed tutanaklarından herhangi bir şahin çıkarım, petrol için daha fazla aşağı yönlü baskı için bir katalizör olabilir” dedi.

Kaynak URL