Kansızlığa ne iyi gelir? Kansızlığa karşı bitkisel ve doğal tedavi yöntemleri!

Kansızlık demir eksikliği, b12 ve b19 gibi vitamin eksikliklerine bağlı gelişebileceği gibi kanser, böbrek hastalığı, crohn gibi iltihabı hastalıklardan kaynaklanabilir. Peki, kansızlığa ne iyi gelir? Kanı yükseltmek için ne yapılmalı? Demir açısından zengin besinler nelerdir?

Kan hayati önem taşıyan bir sıvıdır ve eksikliklerinde de vücutta çeşitli semptomlar yaşanabilir. Bu sıvının vücutta yeteri kadar bulunması bakımından bazı vitamin ve minerallerin düzenli bir biçimde alınması lazımdır. Aynı zaman içerisinde de birtakım besinlerin alınmaması ve çeşitli hastalıklar nedeni ile de kansızlığı engelleyen demir, B12 ve folik asit gibi besinlerin kıtlığı neticesinde kansızlık yaşanabilir. Bu aşamada kansızlığın oluşumu kaçınılmazdır. Gündelik yaşamı etkisi altına alan kansızlık, tedavi edilmediği takdirde beraberinde daha ciddi sağlık problemlerini de getirebilmektedir. Peki, kansızlığa ne iyi gelir? Kanı yükseltmek için ne yapılmalı? Demir açısından zengin besinler nelerdir? B12 ve demir eksikliği için ne yemeli?

KANSIZLIK TEDAVİSİ

Kansızlık tedavisinde çeşitli yöntemler bulunur. Burada asıl hedef, kırmızı kan hücresi sayısını yükseltmektir. Bununla birlikte kanda bulunan oksijen miktarının yükseltilmesi sağlanır. En önemlisi de tedavi için kansızlığın tipi ve sebebine uygun bir yöntemin tercih edilmesi gerektiğidir. Kişinin akut ve kronik rahatsızlıkları, böbrek ve karaciğer işlevleri bakımından bazı tetkikleri, vitamin ve mineral depoları incelenerek bu neticede gereken tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

KANI YÜKSELTMEK İÇİN NE YAPMALI?

Kansızlık vücut içerisinde basit bir eksiklik gibi kendisini gösterse de yaşamı derinden etkileyen bir sağlık sorunu olarak yaşanmakta. Gün içinde ruh halinden uyku düzenine kdek yaratmış olduğu sorunlar enerjinin yoğun bir şekilde tükenmesine, özellikle de iş hayatı içerisinde konsantre olamama gibi sebeplerle psikolojik problemleri de yanında getirebilir. Gün içinde üşüme ile de kendini gösteren kansızlığa ek olarak halsizlik ve yorgunluk hali yaşıyorsanız bu konu ile alakalı olarak özel uzman kontrolünden geçmeniz gerekir. Kanı yükseltmek için uygulayabileceğiniz basit bir yöntem ise kan değerlerini yükselten sağlıklı yiyecekleri düzenli bir şekilde tüketmektir.

B12 VE DEMİR EKSİKLİĞİ İÇİN NE YEMELİ?

B12 vitamini eksikliği için özellikle karaciğer, dalak gibi sakatatların tüketimi uzman kişilerce önerilir. Buna ek olarak istiridye, midye, karides, alabalık, ton balığı ve uskumru gibi deniz ürünleri de eksikliği tamamlamak için tüketimi olabilir. Özellikle B12 vitamini yönünden zengin olan yumurtanın yanı sıra süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerini tüketebilirsiniz.

kansızlığa ne iyi gelir

KANSIZLIĞA İYİ GELEN BİTKİ ÇAYLARI

Bazı besinlerin yanı sıra kansızlığa bitki çayları da fayda sağlamaktadır. Bu bitki çaylarını şu şekilde sıralayabiliriz:

– Rooibos çayı

– Isırgan otu çayı

– Melisa çayı

– Limon otu çayı

KANSIZLIĞA İYİ GELEN PEKMEZ

Kansızlık için ideal bir besin olarak öne çıkan keçiboynuzu pekmezi demir bakımından oldukça zengindir. Aynı zaman dahilinde dut ve üzüm karşımı pekmez, yüksek bir oranda B12 ve demir içermektedir. Bu neticede kansızlığa iyi gelen besinler arasında ön plana çıkmaktadır.

KANSIZLIĞA İYİ GELEN YİYECEKLER NELERDİR?

Kansızlığa iyi gelen besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;

– Kırmızı et

– Hindi, tavuk

– Somon, ton balığı

– Soya fasulyesi, tofu

– Kuru bakliyatlar (fasulye, nohut, mercimek, barbunya v.b)

– Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar

– Börülce, bezelye, fasulye ve yeşil biber

– Maydanoz, nane, ıspanak roka, brokoli, pazı gibi sebzeler

– Portakal, dut, muz, çilek ve kavun gibi meyveler

– Tahin, pekmez, kuru üzüm, kuru erik ve hurma gibi yiyecekler.

Kaynak URL