Prof. Dr. Özlü: Virüs, döngüsel bir hastalık halini alacak gibi duruyor

COVID-19’un omicron varyantının etkili olmasıyla vaka sayıları haftalar içinde 100 bini aştı. Dün açıklanan vaka sayıları ise 70 binlere kadar düştü.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüse karşı tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini söyledi:

“Eğer çok fazla vaka sayıları artarsa yoğun bakım yatağı bulmak, serviste yatak bulmakta zorluklar yaşanabilir. Bunu da ancak kişisel tedbirlerle önleyebiliriz. Maske, mesafe, kapalı alanlarda diğer insanlarla bir arada olamamak gibi tedbirlere uymakta fayda var. Okulların açılmasıyla beraber okul içinde öğrenciler arasında yayılım gündeme gelecek. Bu da süreci etkileyebilir, göreceğiz.”

“Hastalık daha yönetilebilir hale geldi”

Prof. Dr. Özlü, artan vakalara rağmen virüs karşısında daha güçlü mücadele edildiğini belirterek, “Artık bu virüs karşısında daha güçlüyüz. Yani önceki gibi değil. Dünyada şu anda vaka sayıları neredeyse günlük 4 milyona yakın vaka çıkmaya başladı. Daha önceki dalgalanmalarda günlük 300 bin, 500 bin vaka çıkarken bile ölüm oranları, hastaneye yatış oranları çok çok daha fazlaydı. Şu an itibarıyla bu vaka sayıları ile orantılı bir artış yok. Bu da hastalığın daha yönetilebilir hale geldiğini gösteriyor” diye konuştu.

“Virüs döngüsel bir hastalık halini alacak gibi duruyor”

Koronavirüsün zaman içinde sıradan bir solunum enfeksiyonu haline gelebileceğini ifade eden Prof. Dr. Özlü, şöyle devam etti:

“Salgın devam ediyor, virüs bulaşmaya devam ediyor ama hastalık daha yönetilebilir bir hastalık ve kontrol altında sürüyor. Bu da biraz işin sıradanlaştığını gösteriyor. Bu dalganın artık sıradanlaşmakta olduğunu gösteriyor. Virüs döngüsel bir hastalık halini alacak gibi duruyor. Bence gösterge bu yönde. Yani zaman içerisinde grip gibi ya da soğuk algınlığı gibi sıradan bir solunum yolu enfeksiyonuna dönüşecek, inşallah böyle olur. Böyle olmasını bekliyoruz, umut ediyoruz. Ama şu anda tabi henüz daha bu noktada olmadığımızı söylemem lazım. Çünkü grip ile karşılaştırıldığında ölüm oranları 20 kat daha fazla. Dolayısıyla tedbirli olmak önemli.”

Kaynak URL