İkilim krizi karşısında düşük karbon ekonomisine geçi­şi hızlandırmayı, öncelikli hedefleri arasında kabul ettik­lerinin altını çizen IC Holding Sürdürülebilirlik Kıdemli Mü­dürü Ayçe Yılmaz Canlı, “Düşük karbonlu üretim süreçlerine ge­çişimizi, ‘İklim Değişikliği Poli­tikamızla’ uyumlu olarak şekil­lendiriyor ve tüm operasyonla­rımızda bu yaklaşımı titizlikle uyguluyoruz” dedi.

300’e yakın risk analizi yapıldı

Son dönemde tamamladıkla­rı ‘İklim Riskleri ve Fırsatlarını Belirleme Projesi’ ile beş sektör­de faaliyet gösteren 13 şirketleri için 300’e yakın kısa, orta ve uzun vadeli risk analizleri gerçekleş­tirdiklerini açıklayan Ayçe Yıl­maz Canlı, “İklim değişikliğine dair stratejik aksiyonlarımızı güçlendirerek uygulamaya aldık.

Aynı zamanda, tüm yöneticile­rimizin ve şirketlerimizin hedef kartlarına enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik kriterlerini en­tegre ederek, somut adımlar atıl­masını teşvik ediyoruz” ifadesi­ni kullandı. Öte yandan, grubun karbon emisyonunu, 2022 yılını baz alarak 2030’a kadar yüzde 27 oranında azaltma hedefinin bu­lunduğu bilgisini veren Ayçe Yıl­maz Canlı, “Bunun yanı sıra Net Sıfır hedefimizi de Türkiye’nin 2053 yılı hedefiyle uyumlu ola­rak belirledik” diye konuştu.

Enerji, inşaat, altyapı ve turizmde öne çıkan projeler

IC Grubu’nun düşük karbon­lu üretim süreçlerini tüm işti­gal alanlarına yaydıklarına vurgu yapan Ayçe Yılmaz Canlı, enerji, inşaat, altyapı ve turizm alanla­rında hayata geçirdikleri projeler hakkında da değerlendirmeler­de bulundu. Enerji politikalarını sürdürülebilir kalkınmaya kat­kı sağlayacak şekilde yapılandır­dıklarını belirten Canlı, şöyle de­vam etti: “2023 yılında IC Altya­pı özelinde gerçekleştirilen enerji verimliliği uygulamaları ve yeni­lenebilir enerji kullanımını ar­tırmaya yönelik çalışmalar kap­samında Önemli Enerji Kulla­nımları (ÖEK) belirlenmiş ve bu kapsamda tünel ve otoyol aydın­latmaları, dinlenme tesisleri, iş­letme yerleşkeleri ve Garipçe’de­ki işletme binalarında floresan lambalar LED’e dönüştürülmüş­tür.

BM SKA 13 ‘İklim Eylemi’ne uygun olarak ICA tarafından ger­çekleştirilen LED dönüşümü, İs­tanbul Yavuz Sultan Selim Köp­rüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Pro­jesi’nde yıllık 7 milyon 198 bin kWh, 6 dinlenme tesisinde yıllık 1 milyon 499 bin kWh ve işletme yerleşkesinde yıllık 45 bin 802 kWh tasarrufla sonuçlanmıştır. Armatürlerin LED dönüşümüyle elde edilen 8 milyon 744 bin kWh/ yıl tasarruf, 892 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına denk gelmek­tedir. Elde edilen tasarrufla yıllık 1819 t CO2 emisyon engellenmiş­tir. Bu rakam 82 bin 304 ağacın at­mosferden emdiği yıllık karbon rakamına eşdeğer olarak hesap­lanmıştır. Ayrıca 8 bin 248 arma­tür ve aydınlatma ekipmanı geri dönüşüme uğratılarak döngüsel ekonomiye katkı sağlanmıştır.”

IC İçtaş İnşaat’ın ise altyapı geliştiren bir şirket olmasının verdiği tecrübe ve bilgi biriki­miyle Türkiye’de özellikle 6 Şu­bat depremlerinin ardından gün­deme gelen yıkıntı atıklarının geri dönüştürülmesi konusunda önemli faaliyetlerde bulunduğu bilgisini veren Ayçe Yılmaz Can­lı, “IC İçtaş İnşaat buradan hare­ketle SKD Türkiye’nin hazırla­dığı ‘Kentsel Dönüşüm, Deprem ve Olası Diğer Afetler Sonucun­da Oluşacak Yıkıntı Atıklarının Yönetimi Rehberi’ni destekleme kararı aldı” dedi.

ICA’nın çevre dostu ve sürdü­rülebilir uygulamalara olan bağ­lılığını gösteren, atık lastikle­ri yeniden değerlendirerek tra­fik kaynaklı gürültüyü azaltmayı ve yol güvenliğini artırmayı he­defleyen, Çevresel Ürün Beya­nı (EPD) sertifikasına da sahip olan ‘Atık Lastiklerden Ses Bari­yeri Projesi’ne de değinen Ayçe Yılmaz Canlı, “Bu sayede yakla­şık 400 ton atık lastik geri dönüş­türülmüş, Kuzey Çevre Otoyo­lu’nun Kilyos-Zekeriyaköy böl­gesinde yerleşim alanlarına yakın kesimlerdeki araç gürültü­sü etkili bir şekilde azaltılmıştır. Atık lastiklerin geri dönüştürül­mesi sonucunda 848 metreküp depolama alanından tasarruf edildi” diye konuştu.

Son olarak turizmde IC Hotels bünyesindeki tesislerde karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik olarak başta enerji ve su verimli­liği olmak üzere gerekli çalışma­lar yapıldığını sözlerine ekleyen Can, otellerin karbon emisyonla­rı 2022’den itibaren aylık olarak hesaplandığını bildirdi.

IC Hotels bünyesinde bulunan Green Palace, Santai ve Airport otellerinde kurulan toplam 793 adet güneş paneli ile enerji ihtiya­cının önemli bir kısmı yenilenebi­lir enerjiden sağlandığı bilgisini veren IC Holding Sürdürülebilir­lik Kıdemli Müdürü Ayçe Yılmaz Canlı, şunları kaydetti: “Kazan da­irelerindeki motorların verimli motorlarla değiştirilmesi, teknik atölyeler, otopark aydınlatma sis­temleri gibi alanlarda aydınlatma­ların LED aydınlatmalara çevril­mesi, soğutma sistemleri yerine soğutma kulelerinin yerleştiril­mesi, personel dinlenme alanları, mutfak koridorları gibi ortak kul­lanım alanlarındaki aydınlatma­ların sensörlü aydınlatmalara dö­nüştürülmesi ve iklimlendirme sistemlerinin mesai saatleri dı­şında kapalı olmasını sağlayan za­man ayarlarının yapılması gibi ça­lışmalar neticesinde yıllık 481.891 kWh enerji tasarrufu sağlandı.”

Kaynak URL