Riyad’da 1 Süper Kupa Türkiye Süper Ligi’nde 33 galibiyete eşit!

Emre ERGÜL

Son şampiyon Galatasaray ile Ziraat Kupası’nın sahibi Fenerbahçe, Süper Kupa finalinde karşılaşacak. Futbol Federasyonu (TFF), finalin 30 Aralık’ta Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanacağını açıkladığı günden bu yana sosyal medya, “Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Süper Kupa finali neden Türkiye değil de Suudi Arabistan’da oynanıyor?” diye çalkalanıyor.

Bu soruya resmi kurumlardan henüz bir cevap gelmezken; biz sorunun “Neden Suudi Arabistan?” tarafına bakalım. Cevabı basit: Tamamen “duygusal.” TFF ile Suudi Arabistan Futbol Federasyonu arasında yapılan anlaşmaya göre, Süper Kupa finalini kazanan takım 2.8 milyon euro (83 milyon 255 bin 454 TL) kazanacak. Kaybeden takım da 2 milyon euro (59 milyon 468 bin 182 TL) teselli ödülü alacak.

Takımların ulaşımı, konaklaması ve yeme-içmesi Suudi Arabistan tarafından karşılanacak. Yine anlaşma kapsamında maçın oynanacağı Kral Suud Üniversitesi Stadyumu’nda, nam-ı diğer Al-Awwal Park’ta, bir Türk şarkıcı sahne alacak (Bu şarkıcı daha belirlenmedi). Biz yeniden para işine dönelim… 20 takımlı Süper Lig’de 2023-2024 sezonunda takımların alacağı galibiyet ödülleri haziran ayında açıklanmıştı.

Bu sezon takımlar her galibiyette 2 milyon 488 bin TL alıyor. Buna göre, Riyad’da bir Süper Kupa kazanmak, Süper Lig’de 33 galibiyet parasına denk oluyor. Kazanamasa da Riyad’da Süper Kupa finali oynamak da 24 galibiyet ödülüne eşit oluyor… Galibiyet sayıları bir şey ifade etmediyse, bir de bunu dinleyin: G.Saray geçtiğimiz sezon 28 galibiyet, 4 beraberlik ve 4 mağlubiyet alarak 88 puanla şampiyon olmuştu!

30 Aralık’ın nedeni 4. Riyad Sezonu

Süper Kupa finaliyle ilgili Cumhuriyet’in 100’üncü yıldönümü dışındaki bir diğer tartışma da tarihiyle ilgili… Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, finalin 30 Aralık’ta oynanmasına, “Futbolcuların dinleneceği tek hafta vardı. Ona da finali koydular. Bu futbolculara ‘İnsan değilsiniz’ deniyor” diye tepki göstermişti. Finalin 30 Aralık’ta oynanmasının nedeni ise Suudilerin 4 yıldır düzenlediği “Riyad Sezonu” adlı 5 ay süren spor ve kültür festival serisi…

4’üncü Riyad Sezonu, 28 Ekim’de “En Kötülerin Savaşı” adlı bir MMA maçıyla başlayacak, Mart 2024’te son bulacak. Riyad Sezonu-4 dahilinde 4 Kasım’da bir Amerikan güreşi turnuvası start alacak. 14-16 Aralık’ta Soundstorm konserleri, 26-27 Aralık’ta da Novak Djokovic’in katılacağı bir tenis kupası organizasyonu düzenlenecek. Özetle, “2024’e sarkmasın” diye Süper Kupa finali 30 Aralık’a alındı.

Diğer Süper Kupaların tarihi açıklanmadı

Riyad Sezonu-4 kapsamında İspanya Süper Kupası ve İtalya Süper Kupası final maçları da Suudi Arabistan’da oynanacak. Bu iki organizasyonun tarihleri henüz belli değil. Bir de Riyad Sezon Kupası adlı mini turnuva düzenlenecek. Turnuvaya Manchester City, Al Shabab, Roma ile Al Hilal ile Al Nassr takımlarından oluşturulacak Riyad XI adlı karma takım katılacak.

Ezeli rakipler 1 hafta içinde 2 kez karşı karşıya gelecek

2023/24 sezonunda F.Bahçe ile G.Saray arasındaki derbi, ligin 18’inci haftasında, 24 Aralık’ta oynanacak. Ezeli rakip olan iki takım, 1 hafta sonra, 30 Aralık’ta Riyad’da bir kez daha oynayacak.

İcardi bu akşam Bayern’e karşı oynamak istiyor

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde bu akşam Alman devi Bayern Münih’i ağırlayacak. En büyük soru işareti ise Arjantinli golcü Mauro Icardi’nin Rams Park’ta saat 19.45’te oynanacak maça çıkıp çıkamayacağı…

Beşiktaş maçı sonrası Icardi’nin sağ ayak bileği dış tendon grubunda kanama tespit edilmişti. Oynayıp oynayamayacağı maç saatinde belli olacak olan Arjantinli golcünün iğne ile oynamak istediğini söylediği öğrenildi. G.Saray’ın Bayern’e özel bir defans taktiği uygulayacağı da konuşuluyor. İddiaya göre, stoper hattı Davinson Sanchez ve Victor Nelsson’dan oluşacak. Abdülkerim Bardakçı ise Angelino’nun yerine sol bek mevkiinde görev yapacak.

Kaynak URL