68 milyar dolarlık yatırımın yarısı ‘özel sektör’den bekleniyor

Başak Nur GÖKÇAM

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansından bu yana her yıl, çevrenin korunması konusunda farkındalık yaratılmasının yanı sıra eylemde bulunulması için de dünyanın her yerinde çeşitli etkinlikler yapılıyor. Özellikle bu konuda eylemde bulunulması büyük bir önem taşıyor. Çünkü küresel ısınma nedeniyle hızla değişen iklimler, gezegenin geleceğini tehdit ediyor.

Sürdürülebilirliği yaklaşık 40 yıl önce bankacılık modelinin odağına alan Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası (TSKB), geçtiğimiz yıl 84 milyar TL’lik kredi portföyünün yüzde 91’inin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) bağlantılı olduğunu duyurmuştu. Dünya, söz konusu bu amaçları odağına almışken, 2024’ün özellikle yeşil finansman konusunda hareketli bir yıl geçireceğini öngördüğünü söylemek mümkün.

TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, “SKA odağında şekillendirdiğimiz kredi portföyümüzün hali hazırda yüzde 90’ını SKA bağlantılı yatırımlar oluştururken, %60’ı ise doğrudan çevre ve iklim yatırımlarını destekliyor. Sanayide de yeşil dönüşümün hız kazandığını gördüğümüz bu günlerde, bizim de SKA odaklı kredi hedefimiz belirlediğimiz çerçevede ilerleyerek, ülkemizin yeşil dönüşümü ve düşük karbonlu ekonomiye adil geçiş sürecine desteğimizi kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.

GSYH’nin yüzde 1’ine ulaşıyor

 Türkiye’nin dayanıklı net sıfır yolu için 2022–30 döneminde bugünkü değer bazında ilave 68 milyar dolar daha yatırım yapması gerekeceğinin öngörüldüğünü belirten Bilgiç, “Türkiye’nin 2022–40 dönemi için bu miktar 165 milyar dolara veya dönem boyunca indirgenmiş kümülatif GSYH’nın yüzde 1,2›sine ulaşıyor.

Bu yatırımlar, 52 milyar dolar elektrik, 243 milyar dolar konut ve 24 milyar dolar ulaştırma sektörlerinde olmak üzere, 2022–30 yılları arasında halihazırda ihtiyaç duyulan 319 milyar dolarlık yatırımı yüzde 21, 2022-40 döneminde ihtiyaç duyulan 482 milyar dolarlık yatırımı ise yüzde 34 artırıyor.

Bu yatırımların yaklaşık yarısının özel sektörden gelmesi beklenirken bu konunun, özel sermayeyi harekete geçirme yeteneğine, makroekonomik bağlamaya, finansal sektörün derinleştirilmesine, uzun vadeli sermayeye erişimin artırılmasına ve sektörel düzenlemelere bağlı olduğu değerlendirilebilir” diye konuştu.

“Sürdürülebilir fonlar yükselişe devam ediyor”

 Sürdürülebilirlik alanında öncü rol oynayan Bankacılık sektörünün, riskleri ve fırsatları tanımlama yetkinliği ve dönüştürücü gücüyle ulusal iklim hedeflerine ulaşılması için sağladığı desteklerin hacmini her geçen gün büyüttüğünün altını çizen Bilgiç, ”Sürdürülebilir fonlar da global ölçekte yükselişine devam ediyor.

TSKB olarak biz de ülkemizin sürdürülebilir gelecek hedefleri kapsamında uzun soluklu paydaşlarımız arasında yer alan uluslararası finansal kuruluşlar ile yenilikçi ürünler geliştirmeye, yeşil fonlar aracılığıyla Bankamızın kaynaklarını çeşitlendirmeye devam ediyoruz” diye konuştu. Bilgiç, “Sadece yeşil yatırımcılara odaklanmanın etkili bir çözüm olmadığına inanıyoruz. Ülkemizin politikalarına uyumlu olarak ortaya konacak ulusal sektörel hedeflerin yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında da önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu.

Son 50 yılda yaban hayatı popülasyonu yüzde 69 azaldı

Dünya Çevre Günü kutlarken, yaşamın kendisinin kutlandığının farkına varılması gerektiğini belirten Escarus Genel Müdürü Kubilay Kavak, “The Living Planet Index’e göre, son yarım yüzyılda dünya genelindeki yaban hayatı popülasyonunun yüzde 69 oranında azalması ekosistem dengesi ve insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Okyanuslarımız her yıl 8 milyon ton plastik atıkla kirlenirken, okyanuslarımızda ve denizlerimizde galaksideki yıldızlardan 500 kat daha fazla (51 trilyon) mikroplastik parçacık bulunuyor. Escarus olarak, sürdürülebilirlik yaklaşımının bir kültür haline gelmesi yolunda paydaşlarımızın dönüşüm yolculuklarında onlara rehberlik ediyoruz” dedi.

İlkelere uyan gayrimenkul projeleri daha da değerlenecek

Gayrimenkulde son birkaç yılda çevreye duyarlı uygulamaların giderek daha fazla önem kazandığını belirten TSKB Gayrimenkul Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yayımlanan sürdürülebilirlik raporlamasında uyulması gereken ilkeleri belirleyen Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları da bu yıl itibarıyla yürürlüğe girdi. Bu standartlar, yatırımcıların bilinçli kararlar almasına yardımcı olarak, piyasada çevresel ve sosyal sorumluluk gibi açılardan yüksek bir değere sahip gayrimenkullere talebi artıracak” dedi.

Kaynak URL