Rusya ve Ukrayna arasındaki ikinci barış görüşmesi yarın yapılacak

Rusya-Ukrayna müzakerelerinde Rus heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukrayna heyeti Kiev’den yola çıktığını ve yarın sabah toplantı yerine varacağını duyurdu. Görüşmenin Belarus sınırındaki Brest’te yapılacağı belirtildi. Medinskiy, görüşmelerde ateşkesin ele alınacağını söyledi.

Daha önce, Rus Tass haber ajansı Ukrayna Devlet Başkanı Ofisi’ne dayandırdığı haberinde iki taraf arasındaki barış görüşmelerinin ikincisinin bugün ilerleyen saatlerde yapılacağını  açıklamıştı.

Rus medyasına konuşan bir kaynak, görüşmelerin ikinci turunun Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne (SSCB) son veren anlaşmanın imzalandığı Belovejskaya Puşa Sarayı’nda yapılacağını öne sürdü.

SSCB’ye son veren anlaşma Belarus’un Brest kentinde yer alan Belovejskaya Puşa bölgesinde yapıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın Rusya ile görüşmeyi ABD’nin isteğiyle ertelediğini söyledi.

LAVROV: ZELENSKİ’NİN GÜVENLİK TALEPLERİNİ GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ

Bununla birlikte, Rus haber ajanslarının bildirdiğine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Ukrayna’nın silahsızlandırılmaya bağlı kalmasını ve Ukrayna topraklarında asla konuşlandırılamayan belirli silahların bir listesinin olması gerektiğini söyledi.

Lavrov, ikinci barış görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Zelenski’nin güvenlik garantileri talabini görüşmeye hazırız, bu olumlu bir adım. Amacımız Ukrayna’nın askerlerden arındırılması. Ancak, Ukraynalılar liderlerini kendilerini seçmeli” dedi.

İLK GÖRÜŞMEDE İSTENEN SONUÇ ÇIKMADI

Geçtiğimiz gün iki taraf birinci görüşmeyi gerçekleştirmiş, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna’nın istediği bir sonucun çıkmadığını söylemişti. 

Ukrayna heyetinin katılımcısı ve Zelenski’nin danışmanı Mihail Podolyak Rusya’nın hala aşırı derecede önyargılı olduğunu açıklamıştı. 

Podolyak, “Rusya tarafı, ne yazık ki, hala başlattığı tahripkar sürece dair önyargılı bakışını sürdürüyor” demişti. 

Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, yaptığı açıklamada, gündemdeki bütün maddeleri tek tek ele aldıklarını belirterek, “Ortak pozisyonlarda tahmin edebileceğimiz bazı noktalar bulduk” ifadelerini kullanmıştı. 

Rusya yaptırımlar sonrası yaşamsal öneme sahip finans kaynaklarına ulaşamaz hale geldi.Rusya yaptırımlar sonrası yaşamsal öneme sahip finans kaynaklarına ulaşamaz hale geldi.

“ARABULUCUYA İHTİYAÇ YOK”

Kremlin yönetimi, Ukrayna-Rusya heyetleri arasında gerçekleşen barış görüşmelerine ilişkin yapılan açıklamada, “Görüşmelerin akıbetiyle ilgili yorum yapmak için henüz erken” ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Müzakerelerde Rusya ve Ukrayna heyetleri doğrudan görüşüyor, arabulucuya ihtiyaç yok” dedi.

KREMLİN: HİÇBİR YAPTIRIM YAKLAŞIMIMIZI DEĞİŞTİREMEZ

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise, Moskova ile Kiev arasında
doğrudan müzakerelerin başladığını ancak iki ülkenin devlet
başkanları olan Putin ve Zelenski arasında herhangi bir görüşme planının olmadığını duyurdu.

Peskov, “Rusya, sivil hedeflere yönelik saldırı düzenlemedi, termoborik ya da parça tesirli bombalar kullanılmadı. Rusya, hiçbir savaş suçu işlemedi” dedi. Peskov, ayrıca hiçbir yaptırım Kremlin’in Ukrayna’ya ilişkin yaklaşımını değiştiremeyeceğini vurguladı.

Barış görüşmeleri öncesinde Rusya'nın Ukrayna topraklarında ele geçirdiği bölgeler. Barış görüşmeleri öncesinde Rusya’nın Ukrayna topraklarında ele geçirdiği bölgeler. 

İKİNCİ GÖRÜŞME BELARUS-POLONYA SINIRINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Müzakere sürecinin devam etmesi konusunda mutabakata vardıklarını vurgulayan Medinskiy, “Rusya ve Ukrayna heyetlerinin bir sonraki toplantısı önümüzdeki günlerde Belarus-Polonya sınırında gerçekleşecek” diye konuşmuştu. 

Medinskiy, yapılacak diğer görüşme öncesinde her heyetin ülkesinin devlet başkanı ile istişare edeceğini sözlerine eklemişti.

Belarus Dışişleri Bakanı Vlaimir Makey de Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereleri son derece önemli bulduğunu vurgulayarak, “Heyetlerin kapanış açıklamalarından, temkinli ve iyimserlik uyandıran bazı anlaşmalara varıldığını görebilirsiniz. Bunun Belarus topraklarında gerçekleşmesinden memnunuz çünkü Belarus, tüm krizleri ve sorunları çözmenin yollarını bulmak için her şeyi yapmaya hazır” demişti.

TARAFLAR NE İSTİYOR?

Savaşta  bir hafta geride kalırken, taraflar ortak bir çözüm bulamıyor. Rusya, topraklarına kattığı kırım’ın yanısına, Ukrayna topraklarındaki ayrılıkçı bölgelerin tanınmasını, Ukrayna yönetiminin NATO üyeliği gibi uluslararası ittifaklara katılmaması istiyor. Bu dayatmalara karşı çıkan Ukrayna yönetimi ise öncelikle işgalin sone erdirilmesini talep ediyor. 

Kaynak URL