Pontus yalanları, ABD ve AB'de destekliyor

Türkiye’ye yönelik Pontus yalanlarını yayanların merkez olarak seçtikleri ülkelerin başında ABD ve Kanada başı çekiyor. Yunanistan’ın 55 farklı bölgesinde ise Türkiye aleyhine dikilen sözde soykırım anıtları bulunuyor.

Pontusçu örgütler ile Yunan istihbarat birimlerinin, sözde soykırım yalanı üzerinden ürettikleri tezleri çürüten belgeler arşivlerde yer alıyor. Öte yandan son günlerde Türkiye ile Yunanistan arasında dostluk rüzgarları esiyor olsa da Yunanistan’ın Orta Makedonya olarak tanımladığı 55 farklı yerde Türkiye aleyhine dikilen sözde soykırım anıtları bulunuyor. Anıtlar özellikle Karadeniz bölgesinden mübadele ile Yunanistan’a giden yerleşim yerlerinde bulunması dikkat çekiyor. Veria, Nuosa, Lakkoma, Nea Moudania gibi bölgelerde yer alan anıtlarda; ‘Kaybolan 353 bin ruhun anısına-Doğu Roma İmparatorluğu’, ‘Doğu Roma düşmüş olsa da yeniden çiçek açıyor ve tekrar geliyor’, ‘Unutmuyorum, 19 Mayıs Pontus Helenizmi Soykırımı, 6 Nisan Trakya Helenizmi Soykırımı’ gibi ifadeler yer alıyor.

ABD ve Kanada’nın Pontusçu oluşumları merkezi durumundaki ülkeler olduğuna dikkat çekiliyor. 

ABD MERKEZLİ FAALİYETLER

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Gökçen ise Pontusçu örgütlerin yurtdışındaki faaliyetlerini anlatırken, Dünya Helenler Konseyi’nin 1995 yılından bu yana aktif olarak Türkiye karşıtlığı çalışmaları yürüttüğüne dikkat çekiyor. Prof.Dr.Gökçen, “Bu oluşum, Yunanistan dışındaki tüm Yunan örgütlerini bir çatı altında toplamayı amaçlıyor. ABD’de lobi faaliyetlerinde son derece etkin ve güçlü olan ayrıca Türkiye karşıtı girişimlerde bulunan cemiyetler ise ‘American Hellenic Educational Progressive Association’ (AHEPA) ve ‘American Hellenic Institute (AHI) adlı kuruluşlar” diyor.

*Türkiye karşıtı örgütler nerelerde etkin?

“Yurtiçi ve yurtdışında sayıları 400’ü bulan Pontus derneği bulunuyor. En etkin olan örgüt ve kuruluşlar, Avustralya Pontuslular Dernekleri Federasyonu, Ukrayna Pontuslular Dernekleri Federasyonu, Rusya Pontuslular Dernekleri Federasyonu, Kıbrıs Pontuslular Birliği, Almanya Pontuslular Dernekleri Federasyonu, Gürcistan Pontuslular Dernekleri Federasyonu, Kazakistan Helen Cemaatleri Federasyonu, Ermenistan Pontuslular Birliği.”

*Yunanistan’ın amacı nedir?

“Yunanistan, Pontus dernekleri, Pontus soykırımı iddiaları üzerinden Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak istiyor. Kanada, soykırım yalanını ortaya atanların merkezi konumundaki ülkelerden. 1900’lerden itibaren Kanada’ya yönelik Yunan göçünde yaşanan artışla birlikte, 1905’ten itibaren burada da çeşitli etnik örgütler kurulmaya başlandı. 1905’te Montreal’de Patris (Anavatan) ve Anagennesis (Diriliş) örgütlerinin kurulmasıyla başlayan teşkilatlanma süreci, zamanla Kanada’nın diğer şehirlerinde kendini gösterdi.”

*AB’nin sözde soykırıma bakışı nasıl?

“Avrupa Birliği’nde ‘Pontus soykırımı’ ifadesi ilk olarak 4 Eylül 2006’da Camiel Eurlings tarafından dile getirildi. Eurlings, hazırladığı bir raporu Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi’ne sundu. Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi’nce kabul edilen bu raporda Türkiye’nin ‘Pontus Soykırımı’nı tanıması gerektiği belirtildi. Her ne kadar sonradan bu ifadeler çıkarılsa da 2006 İlerleme Raporu’na ‘azınlık hakları’ başlığı altında gönderme yapıldı.”

*Sözde Pontus soykırımını kabul eden Meclisler var mı?

“İlk olarak South Carolina’da tanınan sözde Pontus soykırımı, daha sonra sırasıyla New Jersey, Pennsylvania, Florida, Illinois ve Massachusetts eyaletlerinin valilik ve yasama organlarında kabul edildi.”

Pontus yalanları, ABD ve AB'de destekliyor - Resim : 2
Arşiv kayıtlarına göre, Yunanistan’ın sürgüne yolladığı Türk sayısı İngiliz rakamlarına göre 15 şubat 1922 tarihinde 410 bin kişi. Haziran 1921 tarihinde Gemlik yarımadasında öldürülen Türk sayısı 20 bin civarında.

KRİPTO YALANI

Tarihçi Doç. Dr. Ali Güler de Karadeniz Bölgesi’nde 350 bin Ortodoks Rum’un katledildiği yönünde arşiv belgesinin olmadığına dikkat çeken isimlerden, Yunan Parlamentosu’nun, Şubat 1994 tarihinde aldığı kararın siyasi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Güler, geçmişte Karadeniz’den bazı Türk gençlerine imkan sağlanarak Yunanistan’da eğitim verildiğini öne sürüyor: “Yunanistan’ın Pontusçu faaliyetleri çerçevesinde ileri sürdüğü bir iddia ise Doğu Karadeniz bölgesi başta olmak üzere, halen Anadolu’da gizli Hıristiyanların yaşadığı. Doğu Karadeniz’de bugün bile Helence konuşan Hıristiyanların yaşadığı iddia ediliyor. Hâlbuki Osmanlı Devleti’nde Gayrimüslimlere tanınan her türlü haklar bilinmekte. Yunanistan’ın bu tür iddialarla bölge Türk insanımızda bir şüphe ve kimlik krizi yaratmaya çalıştığı açıkça gözlemliyoruz.” 

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak URL