Bakan Fatih Dönmez TRT Haber'de

Bakan Fatih Dönmez ‘in açıklamalarında öne çıkanlar:

Depremin ilk anından itibaren deprem bölgesine intikal ettik. 11 ilimizde altyapılarda ve üstyapılarda ciddi hasarlar vardı. Orada ilk müdahaleyi yapacak insanlar da enkaz altındaydı, o yüzden çevre illerden ekipler geldi. 1 hafta 10 gün içerisinde enerji verme işlemleri tamamlanmıştı. İlk günlerde hatta sokak lambaları aydınlatılmıştı. 

Doğal gazda ise ikincil bir afet yaşamamak için ağırdan aldık. Gazı kontrolsüz vermiş olsaydık, hasarlı binalardaki gaz kaçakları, patlamaları olabilirdi. Depreme karşı daha dirençli olmak için önceden bunları planlamıştık. 

“Hasarsız ve az hasarlı binalara tamamen elektrik verildi”

Hasarsız ve az hasarlı binaların tümüne elektrik verilmiş durumda, doğal gazda da yüzde 98 seviyesinde. Dünyanın hiçbir yerinde enerji şebekesini bu kadar hızlı harekekte geçiren bir ülke olduğunu düşünmüyoruz.

Madenciler sahaya geç mi gitti?

Arama kurtarma ekiplerinde görevli olanlar daha biz aramadan olay yerine intikalle görevlidir. Ki, onlar da duyar duymaz intikal ettiler. O günün hava koşullarını da hatırlamakta fayda var. Hava ulaşımının aksaması dolayısıyla bazı gecikmeler oldu. Kara yolunda da kar tipi nedeniyle gecikmeler yaşandı. Bunlar ilk saatlerde yaşanan gelişmeler.

9 bin 800 madenci de olay yerine en hızlı şekilde sevk ettik. Onlar da kendilerine has yöntemlerle enkazlara girdiler. Maden tecrübeleri deprem bölgesinde çok avantaj oldu. Bir kez daha onlara teşekkür ediyorum. 

 

Ayrıntılar geliyor…

Kaynak URL