"Enflasyon ve savaş toplumsal çatışma riskini artırdı"

İngiltere merkezli küresel risk ve stratejik danışmanlık firması Verisk Maplecroft yüksek enflasyon ve Ukrayna’daki savaşın küresel çapta toplumsal çatışma riskini artırdığını belirtti. Hem gelişen, hem gelişmiş ülkelerde bu riskin arttığı vurgulandı.

Verisk Maplecroft’un oluşturduğu Sivil Huzursuzluk Endeksi’ndeki 198 ülkeden 101 ülkede toplumsal çatışma riski 3. çeyrekte arttı. Bu, endeksin oluşturulduğu 2016’dan beri en büyük artış oldu.

Enerji sıkıntıları nedeniyle zor bir kışa hazırlanan Avrupa’nın yanı sıra küresel gıda krizi nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde de toplumsal çatışma potansiyelinin arttığı belirtildi. Özellikle gelişmiş ülkelerde bu gerilimin protestolar ve grev yoluyla gerçekleşebileceği ifade edildi.

Firmanın Baş Analisti Jimena Blanco “Bunlar günlük yaşama zarar verebilecek gelişmeler olur. Gelişmekte olan ülkelerde ise en kötü senaryo ayaklanma, yağmalama hatta hükümetleri devirme girişimleri olur” değerlendirmesini yaptı.

Küresel enflasyonun pandemi ve savaşın yarattığı ‘çifte etkiyle’ gelecek aylarda da yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Yılın ikinci yarısında bir yavaşlama beklense de pandemi öncesi seviyelere dönüş zor görünüyor.

Raporda Verisk araştırmacıları 2020’den bu yana kargaşa riskinde artış yaşandığını ve bu artışın başlangıçta tahmin edilenden çok daha kötü olduğunu belirtti. Enflasyon seviyeleri, endeksteki ülkelerin neredeyse yarısının ‘yüksek’ veya ‘aşırı’ risk seviyeleri içerisinde sınıflandırılmasına neden oldu.

Rapora göre gıda ve enerji fiyatlarında anlamlı bir düşüş olması halinde çatışma riski de azalabilir.
Refah seviyesinin yüksek olduğu ancak enerji kıtlığıyla karşı karşıya olan Almanya, enflasyonun 30 yılın zirvesine çıktığı İsviçre gibi ülkelerde de riskin arttığı belirtildi.

Araştımaya göre gelişen ülkeler içinde Cezayir’in önümüzdeki altı ay için büyük risk potansiyeli görülüyor.

Kaynak URL