IMF'den İngiltere Merkez Bankası'na üçte ikilik bilanço daraltma çağrısı

Uluslararası Para Fonu İngiltere Merkez Bankası’nın sıkılaştırma politikası ile ilgili yayımladığı açıklamada faiz artışlarının memnuniyet verici olduğunu fakat bilanço küçültme planıyla ilgili daha net ve cesur olması gerektiği konusunda uyardı.

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre İngiltere Merkez Bankası’nın 13 yıllık parasal genişlemeye son vermesi sonrası para politikasını normalleştirmek için bilançosunu üçte iki oranında azaltarak 650 milyar sterlin (885 milyar dolar) değerinde devlet tahvili satması gerekiyor.

IMF İngiltere ekonomisi için yaptığı güncellemede İngiltere Merkez Bankası’nın bilanço büyüklüğü ile ilgili yapacağı değişikliklerin “devlet tahvilleri ve diğer varlık piyasalarında” oynaklığa sebep olabileceği ve “iletişimini netleştirmesi” gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

IMF bununla birlikte enflasyonun yüzde 7 üzerine çıkabileceğini belirterek ağır enflasyonist baskı ortamında yapılan faiz artışlarını memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. Kurum, Maliye Bakanı Rishi Sunak’a da çağrıda bulunarak enflasyonu baskılamak amacıyla bazı harcama taahhütlerini veya kurumlar vergisi artışını geciktirmeyi değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

“Mali konsolidasyon orta vadede büyümeye yardımcı olabilir”

IMF yaptığı açıklamada “Mevcut arz-talep dengesizliği göz önünde bulundurulduğunda, bazı direktörler Build Back Better paketindeki önceliklerine harcama desteğinin ertelenerek mali konsolidasyonu sağlamak için bir fırsat gördüklerini kaydederek bu hamlenin orta vadede büyümeye yardımcı olacağını düşünüyorlar” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Aralık ayından beri faizleri yüzde 0,1’den yüzde 0,5’e artırarak para politikasında sıkılaştırmaya gitmiş ve parasal genişleme portföyünü azaltmak amacıyla 28 milyar sterlin değerinde tahvillerin vadesinin dolmasını beklemeye karar vermişti.

IMF piyasaların Mayıs ayında ulaşmasını beklediği yüzde 1’lik oranına ulaştığında bankanın aktif tahvil satış planının yeterince net olmamasını eleştirdi. IMF, dördüncü madde açıklamasında “Parasal sıkılaştırmayı faiz eşiklerine bağlamak sıkılaştırmayı belirsiz bir hale getirecek” ifadelerine yer verdi.

“PPK büyüklük hedefine ve ulaşma hızına karar vererek açıklamalı”

Kurum piyasanın bu eşikleri “odak noktası” olarak görerek politikayı karmaşık hale getireceğinden bahsettiği açıklamanın devamında, “Bilhassa Para Politika Komitesi bilançonun büyüklük hedefine ve bu büyüklüğe hangi hızla ulaşmak istediğine karar vererek bunu açıklayabilir” değerlendirmesinde bulundu.

IMF, İngiltere Merkez Bankası’nın durağan bir bilançoya sahip olması için bilançosunun nominal gayrı safi yurt içi hasılasının yüzde 15-20’sine denk gelmesi gerektiğini öngörüyor. Bu oran 2021 sonunda yüzde 45 civarındaydı.

Bu rakamları mevcut tabloya uyarladığımızda bankanın bilançosunu 1 trilyon sterlinden 350 milyara düşürmesi gerekiyor. Çarşama günü parlamento üyeleriyle görüşen Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey konuyla ilgili “denge seviyesinin” neresi olduğunu tahmin etmenin zor olduğunu söyledi.

Kaynak URL