Suriye'ye iki kapı için diplomasi trafiği

Türkiye’nin, Suriye’deki depremzedelere gönderilecek yardımlar için Suriye sınırındaki Kilis Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarını kullanmak amacıyla Rusya’yı ikna etmeye çalıştığı bilgisi alındı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’deki depremzedelere başka ülkelerden gönderilen yardımların ulaştırılması ve iki kapının açılması için çalışmaların sürdüğünü söylemişti.

Bloomberg’e konuşan yetkililere göre, Türkiye ile temas kuran bazı ülkeler, Suriye’ye Türkiye üzerinden yardım gönderme konusunda niyetlerini ortaya koydu. Ama bu konuda henüz somut bir öneri gelmedi. Ülkelerin yanı sıra Türkiye’den de bazı sivil toplum kuruluşları Suriye’ye de yardım gönderme konusunda istekliler. Bu kapsamda Türkiye, Kilis’teki iki kapıya odaklanmış durumda. Yetkililer bunun için de BM-Rusya-Suriye hattında bir diplomasi trafiği yürütüldüğünü belirtti. Uluslararası yardımlar için Öncüpınar ve Çobanbey kapıları gündeme getirildi.

BM ve Rusya ile temaslar yürütülüyor

Gerek sivil toplum kuruluşları, gerekse BM koordinasyonunda yapılacak yardımların kapılar üzerinden Türkiye’nin harekât bölgelerine geçirilmesi, buralardan da Suriye rejiminin izin vermesi halinde Suriye’de depremden etkilenen bölgelerin ihtiyaçlarına göre iletilmesi için organizasyon yapılabileceği konusunda BM ve Rusya ile temaslar yürütülüyor.

Rusya henüz tavrını net bir şekilde ortaya koymasa da Halep’e havadan götürdüğü yardımlara işaret ediyor ve Türkiye’nin de bu yolu kullanabileceği yönünde mesajlar veriyor. Suriye rejiminden de henüz somut bir adım gelmedi. BM yardımlarının bu kapılardan geçmesi konusunda Rusya’nın tavrı da önemli olacak. BM, Suriye’ye yönelik yardımlarını Hatay Cilvegözü sınır kapısı üzerinden organize ediyordu. Depremle birlikte bu yardımların içeriği ve ağının da genişlemesi bekleniyor. Ancak, sınır kapısındaki personel ve kapı da depremden etkilenmiş durumda. Olumsuz tabloya rağmen BM depremden sonra bugün Suriye’ye giriş yaptı.

Kaynak URL