Ukrayna krizi Fed'in politikalarına ne kadar yansıyacak?

Rus güçleri Ukrayna’ya girerken, finansal piyasalar ve emtiadaki artış dolayısıyla enflasyon görünümü de etki gördü. Küresel piyasalarda sıkılaşma arefesindeki Fed’in bu durumdan nasıl etkileneceği merak konusu oldu. Ukrayna harekatından sonra değerlendirmelerde bulunan Fed yetkilileri bankanın para politikası patikasına ilişkin mesajlar verdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya geniş çaplı saldırısı piyasalardaki fiyatlamaları alt üst ederken bu durumun para politikaları patikalarında değişiklik yapıp yapmayacağı merak konusu oldu.

Bazı Fed üyelerine göre patikadan sapma söz konusu değil.

Fed Üyesi Christopher Waller “Ekonominin tam istihdamda ve enflasyonun hedefin çok üzerinde seyrettiği dönemde nötr faize daha hızlı döneceğimiz sinyalini vermemiz gerekir” değerlendirmesini yaptı. Waller’a göre bir sonraki istihdam ve enflasyon verisi yine yüksek gelirse 50 baz puanlık faiz artışı bu sinyali verebilir.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise veriye bağlı olarak para politikası desteğinin çekilme hızına karar verileceğini söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise Mart ayında faiz artışı beklentisinde bir değişim olmadığını belirterek “Eğer veriler beklentilerime yakın gelirse faiz artışı planına devam edebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

Faiz artışının daha uzak ufukta olduğu Avrupa Merkez Bankası’nın üyesi Robert Holzmann’a göre Ukrayna gelişmeleri desteğin çekilmesini geciktirebilir. Bloomberg’e konuşan Avusturya Merkez Bankası Başkanı Holzmann “Açık bir şekilde para politikasının normalleşmesine doğru ilerliyoruz. Ancak bunun hızının bir parça düşmesi mümkün” diye konuştu.

Kaynak URL