Alüminyum üreticisi Rusal hisselerinde yaptırım oynaklığı

ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna krizi dolayısıyla Rusya’ya yönelik açıkladığı yaptırımların korkulduğu kadar sert olmaması küresel piyasalarda fiyatlamaların yönünü değiştirirken, krizle birlikte sert etki gören alüminyum üreticisi Rusal’ın hisselerinde de toparlanma izlendi.

SADİ KAYMAZ/BLOOMBERG HT ASYA TEMSİLCİSİ

Asya piyasalarında Ukrayna meselesi ve emtia fiyatları kaynaklı gelişmeler dikkat çekiyor.

Dünyanın en büyük alüminyum üreticileri arasında yer alan Rusal, Hong Kong’ta dünkü yüzde 19 düşüşün ardından bugün yüzde 10’a yaklaşan yükselişle seyretti.

Moskova merkezli şirketin yaptırımlara hedef olabileceğine ilişkin korkular Biden’ın ilan ettiği paketin hafif bulunması üzerine belirgin ölçüde hafifledi.

Kuzey Akım 2 kararı Güney Koreli gemi yapım şirketlerine yaradı

Diğer taraftan Almanya Başbakanı Olaf Sholz’un Kuzey Akım 2 (NS2) projesini rafa kaldırması sonrasında Seul’de gemi yapım hisseleri güne ralliyle başladı.

LNG tankeri odaklı bazı şirket hisseleri yüzde 30’a yakın artışlar kaydetti. Büyük tersanelere sahip Daewo Shipbuilding yüzde 14, Hyundai Heavy yüzde 10 yükselişler gördü. LNG tankeri yapımında Güney Kore açık ara farkla ilk sırada bulunuyor.

Daishin Securities’in yayımladığı rapora göre, Ukrayna krizinin LNG tanker siparişlerini uzun vadeye yayılacak şekilde çoğaltması bekleniyor.

Nikel hisselerinde yükseliş

Filipinler ve Endonezya’da nikel hisseleri günün en çok yükselenleri arasında.

Elektrikli araçlar ve çelik sanayi için kritik önem taşıyan nikel Londra ve Şanghay’da son 10 yılın en yüksek seviyesini gördü. LME kontratı ton başına 25000 dolara kadar çıktı.

Palm yağının rekor yolculuğu sürüyor

Emtia cephesinde palm yağı da rekor yineleyerek tırmanışını sürdürüyor. Gösterge niteliğinden Malezya vadelileri bu sabah 5900 ringitle tüm zamanların rekorunu yineledi.

Öte yandan hızla yükselen bitkisel yağ fiyatları Çin hükümetini de aksiyona sevk etti.

Devlet rezervlerinden satış yapılacağı açıklandı, sonrasında konuşan Tarım Bakanı yağlı tohum ekim alanlarının genişletilmesine yönelik adımlar atacaklarını da kaydetti.

Dünyanın en kalabalık nüfusuna ev sahipliği yapan ülkede gıda enflasyonun dizginlenmesi hükümetin birinci derece öncelikleri arasında bulunuyor.

Pekin yönetimi tahıl arzına ilişkin gelişmeleri de yakından takip ediyor.

Çin’de çelik üretimini Olimpiyat önlemleri vurdu

Çin’de günlük çelik üretimi Olimpiyatlar dolayısıyla alınan önlemler nedeniyle geriledi.

Demir Çelik Birliği verilerine göre, büyük çelik işletmelerinin günlük ortalama üretim miktarı içinde bulunduğumuz ayın ilk 10 gününde 1.92 milyon tona geriledi. Miktar bir önceki 10 günlük dönemin yüzde 4.5, geçen yılın aynı döneminin yüzde 12.8 altında bulunuyor.

Kış Olimpiyatlarında havanın temiz tutulması amacıyla Hebei eyaletindeki demir çelik işletmelerinden üretimi kısmaları istenmişti. Pekin’i coğrafi olarak sarmayalan eyalet ve çevresinde en az 300 milyon tonluk çelik kapasitesi bulunuyor.

Vietnam’da akaryakıt krizi

Vietnam yükselen petrol fiyatlarının ortasında kendini akaryakıt krizi içinde buldu.

Asya’nın en dinamik ekonomilerinin başında gelen Vietnam’da en az 300 benzin istasyonunu arz sıkıntısı nedeniyle hizmet dışı kaldı. Kriz kamuoyu gündeminin baş köşesini oturdu.

İç talebin yüzde 34’ünü karşılayan Nghi Son rafinerisinin finansal sıkıntı nedeniyle aksaması krizin başlıca nedeni.

Benzin fiyatının litre başına 62 cente denk düştüğü ülkede diğer rafinerilerin mali sağlığı da şüphelere yol açıyor.

Yeni Zelanda’da sıkılaşma döngüsü sürüyor

Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) bugün üçüncü kez art arda faiz artırımına giderken, özellikle enflasyon değerlendirmeleriyle öne çıktı.

Küresel enflasyondaki sıçramanın geçici olduğunu, buna karşın mevcut durumun ‘enflasyon beklentilerini’ bozduğunu kaydeden RBNZ, ücret-fiyat kısır döngüsüne karşı da uyardı.

Öte yandan Para Politikası Komitesi’nde 50 baz puan artışın tartışıldığının da ortaya çıkması ileriye dönük şahin tutum algısını perçinledi.

Tarımsal emtia ihracatçısı ülkede tüketici fiyatları 1990’dan beri en yüksek düzeylerde bulunuyor.

Kaynak URL