Gram altında yeni rekor geldi

Altın, yatırımcıların dikkatinin ABD enflasyon verisi ve merkez bankası toplantılarına çevrilmesiyle yatay seyretti. Gram altın ise sabah saatlerine test ettiği rekor seviyeleri aşarak yeni tarihi zirvesini gördü.

Altın, değerli metal için yeni yön sağlayabilecek Fed ve diğer büyük merkez bankalarının toplantıları öncesinde yatay seyretti.

Spot altın ons başına 1.963 dolardan işlem görüyor. Gram altın ise Haziran ayı boyunca sürdürdüğü rekor serisine devam ederek yeni tarihi zirvesine ulaştı. Ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru üzerinden yapılan hesaplamalara göre gram altın ise rekor seviyelere yakın 1.496 TL ile rekor kırdı.

Çeyrek altın 2.460 lira, Cumhuriyet altını da 9.930 liradan satılıyor.

Altın, ABD’de bankacılık krizinin yayılacağına dair endişelerin azalmasıyla Mayıs ayında düşmesinin ardından bu ay ons başına 1.940 dolar ile 1.980 dolar arasında nispeten dar bir aralıkta işlem görüyor.

Öte yandan değerli metal Fed’in agresif parasal sıkılaştırma döngüsünün sona yaklaştığı iyimserliğiyle son dönemde destek buldu.

ABD Merkez Bankası’nın Haziran toplantısı Çarşamba günü sona erecek ve Fed’in bu toplantıda faiz artışlarına ara vermesi bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası ile Çin ve Japonya’da merkez bankaları da bu hafta toplantı gerçekleştirecek.

Yatırımcıların odaklanacağı bir başka önemli konu ise Salı günü yayımlanacak ve Fed’in kararında etkili olacak başlıca faktörlerden ABD Mayıs ayı enflasyonu olacak. Analistler verilerin, enflasyonun art arda 11. ayında da yıllık bazda yumuşadığını göstereceğini tahmin ediyor.

Kaynak URL