Küresel piyasalarda BOJ fiyatlamaları

Japonya Merkez Bankası (BOJ) piyasa spekülasyonuna rağmen para politikasında değişiklik yapmadı.

Bu sabah büyük Asya Pasifik endekslerinde düşüş yaşanırken BOJ kararı ile Japon Borsaları olumlu ayrışıyor. Düşük risk iştahı Hong Kong Hang Seng, Çin CSI 300 ve Güney Kore Kospi’ye kayıp olarak yansırken Japon Nikkei 225 ve Topix yükseliş kaydetti.

Kötü Goldman bilançosu sonrası yüzde 0,2 düşüşle Salı gününü kapatan S&P 500’de vadeliler sabah saatlerinde yatay. BOJ’un gevşek politikasında değişiklik yapmaması sonrası Japon 10 yıllık tahvil getirisi 10,5 baz puan gerileyerek yüzde 0,4’ün altına indi.

ABD 10 yıllık getirisi de BOJ kararı sonrası düşerken günlük yedi baz puan düşüşle yüzde 3,48’den işlem gördü. Bloomberg Dolar Endeksi, yendeki zayıflığın etkisiyle yüzde 0,4 yükseliyor ve 1.230 puan seviyesinde.

Altının onsu 1.900 doların altına geriledi.


  • BOJ GETİRİ EĞRİSİ POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİK YAPMADI

    BOJ GETİRİ EĞRİSİ POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİK YAPMADI

Japonya Merkez Bankası’ndan sürpriz yok

Aralık ayında getiri eğrisi hedefini esneterek sıkılaşma yönünde sürpriz bir adım atan ve piyasaları sarsan Japonya Merkez Bankası (BOJ), bu kez piyasa spekülasyonuna rağmen sürpriz yapmadı.

BOJ politika faizini -yüzde 0,1 ile negatif bölgede sabit tutmaya karar verdi, 10 yıllık getiri hedefini ise yüzde 0 civarında korudu. Banka büyük ökçekli tahvil alım programına devam edeceğini, gerekmesi durumunda bu alımları artırabileceğini ekleyerek getiri eğrisi kontrolü politikasına devam edeceği sinyalini verdi.

BOJ projeksiyonlarına göre önümüzdeki yıllarda Japonya yüzde 2 üzerinde sürdürülebilir bir enflasyona ulaşamayacak. BOJ’un piyasa spekülasyonuna karşı gevşek politikasını herhangi bir sürpriz olmadan devam ettirmesi yeni düşürdü.

Dolar/yen yüzde 2 yükselişle 130 üzerine çıktı. BOJ geçen ay 10 yıllık getiri hedefi üst bandını beklenmedik bir şekilde yükseltmiş, bu durum Japon tahvil ve kur piyasalarında çalkantıya yol açmıştı. Banka daha önceden duyurmadığı tahvil alımlarıyla piyasayı dengelemeye çalışmıştı.

Kaynak URL