"Türkiye'de önemli olan enflasyon acısını kimin üstlendiği"

Eski Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan, Davos’ta Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı. Rajan, “Türkiye’de yüksek enflasyon görüyoruz. Önemli
olan acının nasıl dağıldığı, acıyı kimin üstlendiği. Türkiye’nin çözmesi gereken konu bu” değerlendirmesini yaptı.

Eski Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan Davos Zirvesi’nde Bloomberg HT’nin sorularını cevapladı.

Zirve hakkında değerlendirmede bulunan Rajan, Davos’ta karışık bir resim olduğunu ve daha fazla globalleşmenin önemini vurgularken, küresel tedarik zinciri için alternatiflerin sıkça konuşulan konular arasında olduğunu söyledi.

Rajan, “Mallar anlamında birçok global tedarik zincirleri bir alternatif arayışında, ülkelerin artık çiplere olan bağımlılığı ile ilgili konular var. Mesela tedarik zincirlerinin Çin’e doğru kayması ile ilgili konuşmalar var. İyi yanına bakacak olursak tersine globalleşme işaretleri de görüyoruz ama daha fazla globalleşme imkanları da var. Pandemi boyunca uzaktan hizmet sunmayı öğrendik bence burada daha fazla şey yapılabilir.

Uluslararası sermaye akışları ile ilgili alanlarda hâlâ çok yol kat etmemiz lazım. Mesela global finansla ilgili ortada fırsatlar var en önemlisi daha fazla göç göreceğiz. Göçmenleri yerleştirme konusunda daha iyi bir iş çıkarabilir miyiz? Türkiye etrafındaki çatışmalardan dolayı çok fazla göçmen ağırlıyor önümüzdeki günlere baktığımızda iş birliğine ihtiyaç var ama daha fazla globalleşme lazım daha az değil” dedi.

“Enflasyonun indirileceği konusunda iyi bir ümit var”

Merkez Bankaları hakkında değerlendirmede bulunan Rajan sözlerine şöyle devam etti:

“Merkez bankalarının enflasyonu indirebilecekleri konusunda iyi bir ümit var. Makul parametreler var elimizde. Ekonomilerin hâlâ dirençli olduğuna bakacak olursak hâlâ bir şeyler yapmaları lazım bunu ayarlamaları lazım, çok fazla veya çok az olmamalı. Durgunluk olacaktır, umarım bunlar yayılmaz. İnsanların işten çıkarılmadığı ve aşağı yönlü yayılmadığını görmek isteriz. Finansal hizmetler, global finansal krizden daha dirençli. Biz başımıza gelene kadar nereye gideceğini bilemiyoruz. Ondan sonra kimin kırılgan olup olmadığını anlayabiliyoruz. Bu sefer ümidimiz bir resesyon olursa bile bunun nispeten ılımlı bir resesyon olması. Merkez bankaları enflasyonun indiğini görmek istiyor ancak ondan sonra faiz indirebilir. En kötüsü resesyona rağmen enflasyonun düşmemesi olur ki umarım böyle bir şey olmaz.”

“İmkanı olmayan nasıl korunacak?”

Merkez bankalarının bağımsızlıklarının sanayileşmiş ülkelerde bile mükemmel olmadığının altını çizen Rajan, “Merkez bankalarının üzerinde çok fazla baskı var. Merkez bankaları kanunla korunuyor dahi olsa bile aslında eylemlerle korunur. Bu açıdan merkez bankalarının gerçekten korunuyor olması önemli” diye ekledi.

Türkiye hakkında değerlendirme bulunan Rajan, “Yüksek enflasyon görüyoruz ama daha şaşırtıcı olan düşen faaliyetlerin görünmemesi. Önemli olan bunun sonuçlarının nasıl dağıldığı, acıyı kimin üstlendiği… Bazen yüksek enflasyon varken sofistike ve büyük firmalar bunu yönetebiliyor çünkü elinde başka araçlar var. Asıl imkanı olmayanlar bundan yakınıyor. Önemli olan bu acının sıkıntının nasıl dağıldığı bence. Türkiye’nin çözmesi gereken konu bu” dedi.

Kaynak URL