Dünyanın gözü önünde ortalık karışacak! 2 renk seçtiler: "Çok gürültü çıkaracağız"

Dünyanın gözü önünde ortalık karışacak! Seçtikleri 2 renk ile Kral Charles'ın taç giyme töreni için hazırlanıyorlar: "Çok gürültü çıkaracağız ve o günkü fırsatı kaçırmayacağız"

Dünyanın dört bir yanından canlı izleyeceği, İngiltere Kralı 3. Charles’ın taç giyme törenine monarşi karşıtı ‘Republic’ grubunun protestosu damga vuracak. Grubun lideri Smith, törenini kendi kampanyaları için nasıl fırsata çevireceklerini anlattı. Monarşiye karşı sert mesajlar veren Smith hazırlandıkları protestoyla ilgili de çarpıcı açıklamalar yaptı.

thumbs_b_c_e891708f79818cfe60d9e01d51c6dfcf

ANKET SONUCU AÇIKLANDI: HALKIN BÜYÜK KISMI UMURSAMIYOR

Ülkede monarşinin kaldırılmasını isteyen “Republic” grubu üyeleri, İngiltere Kralı Charles’ın 6 Mayıs’ta Londra’daki tarihi Westminster Abbey Kilisesi’nde yapılacak taç giyme törenini protesto etmeye hazırlanıyor.

İngiltere’de Kraliyet ailesiyle ilgili yapılan anketler değişkenlik gösterse de yakın zamanda “YouGov” adlı kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı ankette, insanların yaklaşık 3’te 2’sinin taç giyme törenini umursamadığı ya da çok az umursadığı ortaya kondu.

Buna karşın, törenle ilgili hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğü Londra’da, monarşi karşıtı grubun lideri Smith, Kraliyet ailesine karşı olmalarının nedenlerini, monarşiye karşı sundukları alternatifi ve taç giyme törenini kendi kampanyaları için nasıl fırsata çevireceklerini AA muhabirine anlattı.

thumbs_b_c_ba05a66d9e71e9b4f94ad3d4125309fa

“MONARŞİ DEMOKRATİK DEĞERLERE KARŞI”

İlkesel bir argüman olarak demokratik değerlere karşı olan monarşiden çok bu değerleri yansıtan bir kuruma sahip olma isteklerini dile getiren Smith, “Monarşi amaca uygun değil. Bu ülkede kurumların nasıl çalıştığına dair standartlarımız var ve monarşi bu standartların oldukça gerisinde kalıyor.” ifadelerini kullandı.

Smith, demokratik reform çağrısında bulunarak, “Alternatif ise elimizdekini alıp onu demokratik hale getirmek ve tüm bunları tersine çevirmekle ilgili. Bu, hesap verebilir, şeffaf ve standartlara uygun, ilkelerle uyumlu bir kuruma sahip olmak ve böylece demokrasimizi daha iyi hale getirmekle ilgili.” değerlendirmesini yaptı.

“MONARŞİYE VERİLEN DESTEKTE KESKİN BİR DÜŞÜŞ GÖRDÜK”

Smith, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in ölümünün ardından monarşiye verilen desteğin azaldığını gösteren anket çalışmalarına değinerek, şunları söyledi:

“Pek çok insan için monarşiyi ‘Kraliçe’ temsil ediyordu ve bu nedenle (Kraliçe’nin ölümünün ardından) monarşiye verilen destekte keskin bir düşüş gördük. Monarşinin korunmasına verilen bu destek uzun süredir yüzde 75 civarındaydı. Şimdi yüzde 60’ın altına düştü. Monarşinin kaldırılmasına verilen destek ise yaklaşık 10 puan arttı. Bu nedenle, daha keskin bir şekilde tartışılan bir kurum haline geldi ve böyle olmasının başlıca sebebi sadece (Kral) Charles’ın karmaşık bir figür olmasından değil, aynı zamanda annesi olmamasından kaynaklanıyor. Bence onların sorunu da bu. Monarşi olan o kişiyi (Kraliçe’yi) kaybettiler.”

thumbs_b_c_fbb4f77468bda849e4fc85c41fd5beb4

“MONARŞİNİN TURİZME KATKI SAĞLADIĞINA DAİR HİÇBİR KANIT YOK”

Smith, ayrıca, İngiliz Kraliyet ailesine duyulan ilgi nedeniyle her yıl çok sayıda turistin ülkeyi ziyaret ettiği ve bu nedenle de Kraliyetin İngiliz ekonomisine katkı sağladığı yönündeki değerlendirmelere ise katılmadığının altını çizdi.

Smith, “Monarşinin turizme katkı sağladığına dair hiçbir kanıt yok. Daha önce bu birçok kez çürütüldü ve kesinlikle büyük etkinlikler insanları getirmenin yanı sıra uzak tutma eğiliminde ki bu net etki olumsuz. (Kral’ın taç giyme törenini kutlamak için 8 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesi) Özellikle de ekstra resmi tatil bize 1 milyar pounddan fazlasına mal olacak.”

“TÖRENİN TEK İYİ YANI, MONARŞİ KARŞITLARININ SESİNİ DUYURMASI İÇİN FIRSAT OLMASI”

Öte yandan, Smith, dünyanın dört bir yanından insanların televizyondan canlı izleyeceği ve çok sayıda üst düzey ismin katılacağı taç giyme töreninin, bir bakıma monarşi karşıtlarının sesini duyurmak için fırsat olacağını dile getirdi.

Graham Smith, sözlerini, “Taç giyme töreninin tek iyi yanı, bize (monarşi karşıtlarına) kampanya yapma ve milyonlarca insanın izleyeceği törende kameraların önünde olma fırsatı verecek olması. Bu nedenle sarı ve siyah renklerimizle çok belirgin olacağız, protesto edeceğiz, çok gürültü çıkaracağız ve o günkü fırsatı kaçırmayacağız.” diye tamamladı.

(AA)

Kaynak URL