Flaş iddia! ABD, Türkiye'den gayri resmi istedi: S-400'leri Ukrayna'ya verin

Reuters, ABD ile Türkiye arasında S-400’leri Ukrayna’ya devredilmesi konusunun gayri resmi şekilde gündeme geldiğini iddia etti. ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ted Lieu ise bunun Türkiye’nin F-35 programına dönmesi için iyi bir fırsat olduğunu ifade etti.

İngiliz haber ajansı Reuters, ABD’nin Türkiye’ye elindeki Rus yapımı S-400’leri Ukrayna’ya devretmeyi teklif ettiğini iddia etti. Reuters’ın iddiası adı paylaşılmayan ancak konuyla ilgili olduğu belirtilen 3 kaynağa dayandırıldı.

İddiaya göre ABD gayri resmi olarak Türkiye’ye Rusya’dan aldığı S-400’leri Ukrayna’ya göndermesini gündeme getirdi.

Konu Mart ayı başında Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın ziyaretinde konuşuldu. Ankara’dan ABD’nin teklif iddiasına ilişkin açıklama gelmedi. Beyaz Saray da Reuters’a konuya ilişkin yorumda bulunmadı.

İddianın S-400’ler ile ilgili kısmı ilk olarak Amerikan Wall Street Journal’daki makalede yer almıştı.CIA eski harekat subayı Paul Kolbe’nin kaleme aldığı makalede ABD’nin Türkiye’den S-400’leri Ukrayna’ya devretmesi karşılığında F-35 programına tekrar dahil edebileceği de öne sürülmüştü.

Bu senaryo ABD Temsilciler Meclisi üyesi Ted Lieu (liyu) tarafından da dile getirildi. Lieu, Twitter’da Reuters’ın haberini alıntıladı. “Türkiye S-400 hava savunma sistemini ABDyaptırımları nedeniyle konuşlandırmadı. S-400’leri Ukrayna’ya transfer etmesi, F-35 programına dönmesine yardımcı olabilir” yazdı.

Her fırsatta hava saha sahasının uçuşa kapatılmasını isteyen Ukrayna, bunun kabul edilmemesi halinde askeri destek talep ediyor. ABD, Ukrayna için müttefik ülkelerden askeri yardım arayışında. Ancak bu hem teknik hem de pratik açıdan oldukça zor gözüküyor.

ABD daha önce de Polonya’ya Rus yapımı MIG-29 savaş uçaklarını Ukrayna’ya transfer etmesini istemiş, Polonya, uçakların Almanya’daki ABD üssünden gönderilmesini teklif edince ABD öneriyi reddetmişti.
İki ülke uçakların transferinin nasıl yapılacağı konusunda henüz uzlaşıya varmış değil.

Kaynak URL