İsrail'in Gazze Şeridi'ne yapacağı "kara harekatının" hava koşulları nedeniyle ertelendiği iddiası

Ankara

İsrailli üst düzey 3 yetkili, New York Times’a İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

  • İsrail-Filistin çatışması artarak devam ediyor
  • İsrail ordusu Gazze’de yerinden edilmiş insanların konvoyunu vurdu: En az 70 kişi öldü
  • İsrail’in Gazze’ye saldırıları şiddetlenerek devam ediyor
  • İsrail ordusu Gazze’nin kuzeyindeki 1,1 milyon Filistinliden güneye geçmelerini istedi
  • BM: İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki 1 milyon sivile 24 saat tanıması dehşet verici

Açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik yapmayı planladığı “kara harekatının” bölgedeki olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendiği ifade edildi.

Hava şartlarının, kara birliklerine destek vermesi planlanan uçak pilotları ve insansız hava araçlarına (İHA) zorluk çıkaracağı belirtilen açıklamada, harekatın, birkaç gün ileriye alındığı iddia edildi.

Açıklamada, kara birliklerinin yanı sıra harekata tanklar, istihkamcılar ve komandoların da katılacağı kaydedilerek, karadaki askerlere, savaş uçakları, helikopterler, İHA’lar ile kara ve denizden atılacak toplarla koruma sağlanacağı öne sürüldü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik, “kara harekatı” sinyali vererek, “Bir sonraki aşama geliyor.” ifadesini kullanmıştı.

İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yönelik hava, deniz ve karadan “koordineli” saldırı hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu duyurmuştu.

İsrail-Filistin çatışması

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 724’ü çocuk, 458’i kadın 2 bin 329 kişinin öldüğünü, 9 bin 42 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 55 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 619 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

İsrail’in saldırılarında ayrıca Gazze’de 9, Lübnan’da ise 1 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Kaynak URL