İsrail'in Gazze'de Advan Hastanesinden çekilmesiyle bıraktığı "insani felaket" ortaya çıktı

Gazze

İsrail saldırılarının ardından ”Kemal Advan” Hastanesi’ndeki yıkım

Gazze Sağlık Müdürü Munir el-Berş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beyt Lahiya’da yer alan, kuzeydeki en önemli hastanelerden Kemal Advan’daki son duruma ilişkin bilgi verdi.

Berş, “İsrail güçleri, aşırı soğuk havada yaralıları kasıtlı şekilde hastaneden zorla çıkarttı ve sağlık personellerine saldırdı.” dedi.

  • İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 18 bin 800’e çıktı
  • İsrail’in Gazze’de devam eden saldırılarında onlarca Filistinli öldü

İsrail askerlerinin hastanenin güney kısmını tahrip ettiğini ve sağlık personeline baskı uyguladığını aktaran Berş, “İşgalci İsrail güçleri, insani felaket gerçekleştirdi, Kemal Advan Hastanesini askeri kışlaya çevirdi, sağlık personeli ile yaralıları kasten aşağıladı.” diye konuştu.

Kuvözdeki 12 bebek gerekli besinden yoksun

Berş, İsrail’in tahliyesini engellediği 12 bebeğin hala kuvözde su ve besinden yoksun olduğunu belirtti.

Filistinli sağlık yetkilisi ayrıca İsrail güçlerinin, hastane ve çevresindeki ambulansları kasıtlı şekilde hedef aldığını söyledi.

“Onlarca kişi diri diri gömüldü”

İsrail askerlerinin çekilmesinin ardından hastaneye giren Filistinli gazeteci Enes eş-Şerif ise X platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, “Onlarca yerinden edilmiş kişi, hasta ve yaralı henüz hayatta iken diri diri toprağa gömüldü.” ifadesini kullandı.

İsrail güçlerinin hastane bahçesinde yerinden edilmiş kişilere ait çadırları, “vahşice” buldozerlerle yıktığını dile getiren Şerif, kedilerin hastane avlusundaki cansız bedenleri kemirmeye başladığını paylaştı.

Görgü tanıkları da İsrail araçlarının hastanenin bahçesi ile otopark kısmının altını üstüne getirdiğini ve hastane binasını top mermileriyle doğrudan hedef alındığını, buldozerlerle ayrıca hastane bahçesindeki çadırlar içerisinde insanlar varken yerle bir edildiğini anlattı.

Ölü ve yaralıların olduğu ancak resmi bir rakamın açıklanmadığı ifade edildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya kentinde bulunan Kemal Advan Hastanesine 12 Aralık’ta baskın düzenlemişti.

BM: Gazze daha önce tanık olmadığı bir “açlık” kriziyle karşı karşıya

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, yaklaşık 2 buçuk aydır İsrail saldırılarına maruz kalan Gazze Şeridi’nde açlık krizinin “endişe verici” boyuta ulaştığını belirtti.

UNRWA’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Lazzarini, “Gazze’de nereye giderseniz gidin çaresizlik, açlık ve panik yaşayan insanları görürsünüz.” ifadelerini kullandı.

Gazze’nin daha önce hiç tanık olmadığı boyutlarda kötü yaşam koşulları ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Lazzarini, açlığın Gazze’deki krizi daha da derinleştireceği konusunda uyardı.

Lazzarini, Gazze’ye düzenlediği son ziyaretinde tanık olduklarını şu ifadelerle dile getirdi:

“Tamamıyla yeni bir şeye tanık olduk, o da insanların yardım tırlarını durdurup yiyecek alıp hemen yemeleri, bu da onların çaresizliğini ve açlığını gösteriyor.”

Kaynak URL