Cep telefonu ÖTV oranları değişti! Cep telefonu fiyatları ucuzlayacak mı?

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile cep telefonu ÖTV oranları değiştirildi. Kararla birlikte “alıcısı bulunan verici portatif telsiz telefon cihazları” için uygulanan esas ÖTV matrahları düzenlenirken yüzde 25 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 640-1500 Türk lirasına, yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 1500-3 bin Türk lirasına ve yüzde 50 oran için kullanılacak eşik de 3 bin liraya taşındı. Bu düzenleme ile erişim maliyetlerinde düşüşe gidildi.

Cep telefonu ÖTV matrah değişikliğiyle dolaylı olarak düşecek vergi oranlarının cep telefonu fiyatlarını da etkilemesi öngörülüyor. Cep telefonu fiyatlarında güncellemeye gidilmesi ile tüketiciler daha ucuza bu teknolojiye erişebilecek.

Yerli imalatın yoğun olduğu kategorilerde yapılan matrah artırımıyla bu segmentte fiyatların düşmesi ve dolayısıyla tercihlerin bu yerli üretime kayarak cari açığın da azaltılması bekleniyor. Ayrıca, değişiklikle yerli imalatın yoğun olduğu kategorilerde matrah artırımıyla fiyatların düşmesi sonucu enflasyona da olumlu katkı vermesi amaçlanıyor.

Kararın, ÖTV matrahı 640 ile 1500 lira arasında cep telefonlarında yüzde 10,71’lik fiyat avantajı yaratarak 113-265 lira bandında indirim sağlaması, 1500-3 bin lira aralığında olanlarda yüzde 6,67’lik fiyat avantajıyla 177-377 lira bandında bir indirim oluşturması bekleniyor.

Böylece maliye politikası değişikliğiyle yüksek fiyatlı cep telefonlarına olan talebin düşük ÖTV oranına tabi telefonlara yönelmesi, bu kapsamda daha az yüksek fiyatlı telefon ithal edilmesi, yerli imalatın artması, buna bağlı ithalat miktarının azalması ve kompozisyonunun değişerek cari açığın azalmasına olumlu katkı vermesi hedefleniyor.

Kaynak URL