EBRD, 2023'te Türkiye'ye 2,5 milyar € yatırım yaptı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’de 2022 ve 2021’deki yatırımlarının sırasıyla 1,63 milyar ve 2 milyar euro olduğunu belirtti. Şirketten yapılan açıklamada, Banka’nın Türkiye’de şubatta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından toparlanma ve yeniden yapılanma ihtiyaçlarına hızlı şekilde yanıt verildiği belirtildi. Toparlanma yatırımları dâhil olmak üzere 2023’teki toplam yatırım hacminin 2,48 milyar euroyla rekor seviyeye ulaştığı bilgisi verildi.

Yatırımların yüzde 30’u deprem bölgesine

EBRD’nin deprem bölgesi ekonomisinin toparlanması, yeniden inşası ve yeniden entegrasyonunu desteklemeyi amaçlayan çok yıllı 1,5 milyar euroluk yatırım planı oluşturduğunun ifade edildiği açıklamada, “Plan, etkilenen işletmeler ve bireyler için finansal fırsatları genişletmek üzere yerel ortak bankalar aracılığıyla uygulamaya konulan 600 milyon euroluk Afet Müdahale Çerçevesi’ne ek olarak altyapı yatırımlarını ve küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) için özel sektör desteğini de içeriyor” ifadesi kullanıldı.

Planın bir parçası olarak bölgeye 800 milyon euronun üzerinde kaynak sağlandığı belirtilen açıklamada, bunun EBRD’nin 2023’te Türkiye’ye yaptığı yatırımların yüzde 30’undan fazlasını oluşturduğu ifade edildi. Açıklamada, EBRD’nin Türkiye’deki yatırımlarında ayrıca yeşil ve kapsayıcı projelerin öne çıktığına işaret edilerek, Türkiye’nin 2023’te EBRD’nin yatırım yaptığı tüm ekonomiler arasında en yüksek yatırım hacmini alan ülke olduğu belirtildi.

EBRD’nin geçen yıl Türkiye’de 48 projeyi finanse ettiği kaydedilen açıklamada, yatırımların yüzde 91’inin ülkenin özel sektörüne sağlandığı, yaklaşık yüzde 58’inin yeşil ekonomiye geçişe katkıda bulunduğu ve projelerin yüzde 60’ının toplumsal cinsiyet bileşenleri içerdiği bilgisi yer aldı. EBRD Türkiye Genel Müdürü Arvid Tuerkner, depremlerin yol açtığı hasarın büyüklüğü göz önüne alındığında 2023’ün Türkiye ve halkı için çok zorlu bir yıl olduğunu ifade etti.

EBRD’nin ülkeye olan bağlılığını sürdürdüğünü ve olağan önceliklerini korumanın yanı sıra etkilenen kapsamlı bir deprem müdahale planını uygulamaya koymakta hızlı davrandığını vurgulayan Tuerkner, “Yapılması gereken daha çok şey var ve Banka önümüzdeki yıllarda da yeniden yapılanma çabalarına ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaya devam etmeye hazır” dedi.

 

Kaynak URL