Mehmet Şimşek: OVP'de birinci öncelik enflasyonu düşürmek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı NTV yayınında küresel ekonomide büyümenin düşük seyrettiği bir dönemden geçildiğini söyledi.

Şimşek’in açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

– Geçtiğimiz hafta açıklanan Orta Vadeli Program’da birinci öncelik enflasyonu düşürmek.

– OVP’nin üç temel bileşeni var. Bunlardan bir tanesi ülkemizin karşı karşıya olduğu, en önemli makroekonomik sorunlardan biriyle mücadele konusu. Enflasyonu tekrar makul düzeye, tek haneye getirecek bir program.

– Dezenflasyon programı orta vadeli programımızın en önemli hedefi. Birincil önceliğimiz fiyat istikrarıdır.

– Programın ikinci bileşeni mali disiplin. Geçmişte, AK Parti hükümetlerinin en güçlü tarafı maliye politikasının bir çıpa görevi yapmış olması. Bütçe açıklarını düşük tutuyoruz, bunun sayesinde milletimize eser ve yatırım odaklı bütçeler sunduk.

– Önümüzdeki 3 seneye baktığımız zaman, gerek depremin gerekse geçmişte aldığımız bir takım kararların etkisiyle; EYT gibi, bütçede bir miktar bozulma var. Hedefimiz, bütçe açığını deprem hariç yüzde 3’e çekmek.

“Hangi reformu, hangi çeyreklerde yapacağımızı ortaya koyduk”

– Üçüncü önemli bileşen; yapısal reformlar. Şunu net şekilde söyleyebilirim; Türkiye rekabet gücünü artıracaksa, verimlilik üzerinden büyüyecekse; bir taraftan üretken alanlara yatırım yaparken, bir taraftan da mevcut kaynakların verimli kullanımına yönelik çok ciddi yapısal dönüşüm çabası olacak. Bunu da geçmişte olduğu gibi sadece bir metin olarak sunmadık, takvimlendirdik. Hangi reformu, hangi çeyreklerde yapacağımızı ortaya koyduk.”

“Bizim bir kur hedefimiz yok”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OVP’de tartışmalara neden olan kurlarla ilgili olarak “Bizim bir kur hedefimiz yok” ifadesini kullandı.

Ayrıntılar geliyor…

Kaynak URL