Paladyum düşüşünü 5’inci haftaya taşıdı

Emtia piyasasında geçen hafta devam eden jeopolitik riskler ve para politikasına yönelik belirsizliklerle yükseliş eğilimi sınırlandı. Analistler, küresel piyasalarda artan jeopolitik risklerin yatırımcıları temkinli davranmaya yönlendirdiğini belirterek, artan risk algısının güvenli liman varlıklara olan talebi desteklediğini ifade etti.

Geçen hafta 1.997 dolarla mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeyi test eden altının ons fiyatı da haftayı yüzde 2.5 artışla 1.981 dolardan tamamladı. Ortadoğu’daki çatışmaların daha da şiddetlenebileceği endişesiyle Fed Başkanı Jerome Powell’ın yaptığı “şahin” tonlu sözle yönlendirmelerine rağmen güvenli liman olarak nitelendirilen altına talep güçlü kalmaya devam etti.

Gümüş yüzde 2.9, platin yüzde 1.6 artarken, paladyum yüzde 4.3 azalış kaydetti. Çin’de beklentilerden iyi gelen makroekonomik veriler de gümüşü olumlu etkileyen unsurlardan bir tanesi olurken; otomobillerde kullanılan katalitik konvartöre olan talebe yönelik endişelerin devam etmesiyle paladyum fiyatları düşüşünü 5’inci haftaya taşıdı. Küresel ekonomik aktiviteye ilişkin devam eden endişelerle baz metaller piyasasına oynaklık hakim oldu.

Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 0.5, çinko yüzde 0.7, alüminyum yüzde 0.8 değer kaybederken, kurşun yüzde 2.3, nikel yüzde 0.8 arttı. Geçen hafta tarım emtia grubundaki ürünler karışık bir seyir izledi. Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 0.8, mısır yüzde 0.5 ve soya fasulyesi yüzde 1.7 artarken, pirinç yüzde 0.8 düşüş kaydetti. Kahve haftay yüzde 6.9, kakao yüzde 5.9 kazançla tamamladı.

Altın zirveden geriledi

 Öte yandan altın fiyatları dün, dolar ve Hazine tahvillerinin bu haftaki önemli ekonomik veriler öncesinde güçlenmesi ve yatırımcıların Ortadoğu çatışmasının küresel etkilerine dair bir işaret aramasıyla geçen seanstaki beş ayın zirvesinden geriledi. Spot altın yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1.972,39 dolara gerilerken, ABD altın vadeli işlemleri yüzde 0.5 düşüşle 1.983,50 dolara geriledi.

Kaynak URL