‘Çoklu banka opsiyonunu tek platformda görmek tedarikçinin hayatını kolaylaştırıyor’

Tedarikçi finansmanında farklı olanakları görmenin her zaman tedarikçinin lehine olduğunu ifade eden Figopara Kurucu Ortağı Bulut Arukel, “Çoklu banka görmek hem tedarikçinin hayatını kolaylaştırıyor, hem tedarikçilere daha iyi bir oran verilmesini hem de alıcı firmaya aynı rahatlığı sağlamış oluyor” dedi.

Figopara Kurucu Ortağı Bulut Arukel, tedarikçi finansmanında tedarikçinin birden fazla opsiyonu aynı anda görüyor olmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Arukel, “Bu sistemde tedarikçide aslında büyük bir rahatlama oluşuyor. Çünkü tek banka ile gidildiğinde tedarikçi o bankaya bağlı kalıyor. Farklı olanakları görmek her zaman tedarikçinin de lehine oluyor. Çoklu banka görmek hem tedarikçinin hayatını kolaylaştırıyor, hem tedarikçilere daha iyi bir oran verilmesini hem de alıcı firmaya aynı rahatlığı sağlamış oluyor” diye konuştu.

Fintechler tedarikçi finansmanına nasıl katkı sunuyor?

Firmaların bugün tedarikçi finansmanını farklı bankalar ve finansal kurumlar ile gerçekleştirebileceğini belirten Arukel, “Ama bu kolay bir süreç değil. Sizin gidip banka ile entegre olmanız, tedarikçinizi siteme getirmeniz gerekiyor. Bir fintech şirketi olarak biz burada bütün sıkıntıları çözdüğümüz bir model oluşturuyoruz. Tek bir yerden bütün bağlantıları gerçekleştirdiğiniz, istediğiniz kadar bankayı sistemin içine dahil edebildiğiniz, istediğiniz anda istediğiniz bankaları aktive edebildiğiniz ya da pasife alabildiğiniz, veriyi hiç dışarıya çıkarmadan kendi sisteminizin içinden konuşabileceğiniz ve tek bir yerden yönetebileceğiniz bir olgu tasarlıyoruz. Bu gibi işlerin en zor taraflarından biri de sizin tedarikçi ilişkiniz. Çünkü tedarikçileri sisteme kaydettirmeniz, o bankada hesabı yoksa açtırmanız gerekiyor. Bunlar zaman alan süreçler. Bu nedenle bizim gibi platformlar aslında bütün yönetimi ele alarak A’dan Z’ye alıcı firmadan başlayıp banka iletişimine ve bankadan tedarikçiye kadar bütün süreci yöneten firmalar oluyor” dedi.

‘Banka dostu platformuz’

Bütün işlemlerin bankaların üzerinden yapıldığını ve krediyi de bankalar kullandırdığı için platformun bankaların dostu bir süreç sağladığını ifade eden Arukel, “Bu gibi süreçler aslında bankalarda da zorlu süreçler. Büyük bir bankanın bugün gidip Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biriyle ya da orta ölçekli bir şirketle bağlanması hiç kolay bir süreç değil. Çünkü bankanın teknolojik olarak bir sürü uğraşması gereken konuları var gündeminde. O nedenle de biz bankalara hazır bağlantısı olan müşteriyi getirip alıcı firmayı bankanın önüne hazır etmiş oluyoruz. Bankaların tedarikçi ilişkisini de tek tek yapmasına gerek kalmadan, biz bankaya rahatlatıcı bir operasyonel destek kuvvet oluyoruz” diye konuştu.

‘Yılı 150 aktif müşteri ve 15 milyar TL hacim ile tamamlayacağız’

Yılın ilk çeyreğine bakıldığında 50’den fazla aktif büyük alıcıları olduğunu belirten Arukel, bu platforma altında tedarikçi yönetimi olan tüm şirketlerin katılabildiğini kaydetti. Şu an sözleşmesi imzalanmış 75 müşterileri olduğunu ifade eden Arukel, yıl sonu planlarının 150 aktif müşteri ve 15 milyar TL’lik işlem hacmi ile bu yılı tamamlamak olduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye’nin bütün holdingleri ve holdinglerin alt firmaları ile çalıştıklarını vurgulayan Arukel, “Aynı zamanda, perakende, elektronik sektöründe hizmet veren şirketlerin hemen hemen hepsi ile çalışıyoruz. Hepsinin farklı örnekleri ve sıkıntıları var. Biz de bu sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz. Bir örnek vermek gerekirse; kendi içinde farklı finansal kuruluşları da olan Türkiye’nin en büyük üretim yapan şirketlerinden bir tanesinin bir banka ile entegrasyonu gerekiyor. Entegrasyon yaklaşık 9-10 ay sürüyor. Bu süreç sonrası sistemi ayağa kaldırması ve tedarikçileri içeri alması gerekiyor. Normalde 1 yılda yapacağı bir süreci bizim gibi bir platform ile yaklaşık 4 haftalık bir sürede tam ERP’si ile entegre bir şekilde gerçekleştirebiliyor. ERP entegrasyonu istemeyen firmalarda da yaklaşık 2 hafta içinde tedarikçilerin fiyat görebileceği, fiyatla beraber hizmeti devam ettirebileceği süreç oluyor” dedi.

‘Figo KOBİ finansmanında yılı 12 banka anlaşması ile tamamlayacağız’

Figopara’nın Türkiye’de iki ana kolda devam ettiğini belirten Arukel, “Biri tedarikçi finansmanı. Bu alanda da bugün bankalardan bile daha fazla tedarikçisi alıcısı olan bir firma haline gelmiş durumdayız. Çünkü çoklu bankaları tek bir yerde toplayarak değer önerimiz çok farklı bir şekilde gidiyor. Açık ara lider bir platform olarak devam ediyoruz” dedi.
İkinci modelin de KOBİ finansmanı olduğunu ifade eden Arukel, KOBİ’lerin finansmana ulaşımında çok farklı bir değer önermesi içeren Figo KOBİ Finansmanı diye bir ürünleri olduğunu kaydetti. Bu ürünün lansmanını da iki tane çok önemli banka ile gerçekleştirdiklerini belirten Arukel, “Üçüncü bankanın ilk işlemleri geçen hafta başladı. Şimdi dördüncü banka da sisteme dahil oluyor. Yılı 12 banka ile tamamlamayı hedefliyoruz. Bu modelde Türkiye’nin en önemli bankaları olacak ve Türkiye’deki bütün KOBİ’leri kolay finansmana ulaştıracağımız bir model haline gelmiş durumda ” diye konuştu.

Kaynak URL